Google Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Genomskinliga sopsäckar

Vad har förändrats?

Nu vill vi att avfall som lämnas på återvinningscentralerna packas i genomskinliga sopsäckar istället för svarta och gråa. Förändringen införs successivt 2017 med en vision om att helt fasa ut gråa och svarta säckar. Har du packat ditt avfall i svarta eller gråa sopsäckar ges du möjlighet att öppna och sortera ditt avfall på plats.

Bättre sortering och arbetsmiljö

Svarta och gråa plastsäckar ställer till problem när de slängs i containrarna på ÅVC. Merparten av avfallet är rätt sorterat, men tyvärr händer det att vi hittar elektroniska produkter, kablar, mediciner, färgburkar, oljefilter och annat där det inte hör hemma. Vi inför genomskinliga sopsäckar för att nå våra mål med minskad mängd felsorterat avfall och för att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare.  

Varför genomskinliga sopsäckar?

Framförallt för att: Minska andelen felsorterat avfall. Få bättre arbetsmiljö för våra anställda. Minska risken för skärskador vid hantering. Undvika bränder på återvinningsanläggningen pga felsorterat farligt avfall.

När sker förändringen?

Förändringen införs successivt 2017 med en vision om att ha fasat ut gråa och svarta säckar.

Var kan jag köpa genomskinliga sopsäckar?

  • Clas Ohlson
  • Jula
  • Biltema
  • Bauhaus
  • Woody bygghandel
  • Bygg-Ole

Jag har kvar svarta sopsäckar. Måste jag kassera dem?

Nej, har du kvar svarta sopsäckar så kan du fortfarande använda dem, men du får möjlighet att sortera innehållet på plats på återvinningscentralen.

Kan jag slänga mitt avfall i matkassar och sedan i en genomskinlig sopsäck?

Grundtanken är att avfallet ska ligga fritt i den genomskinliga sopsäcken, men om du kan visa att du sorterat avfallet i matkassarna rätt så går det också bra.

Är önskemålet på genomskinliga sopsäckar unikt för min kommun?

Nej, i flera kommuner i landet har de använt genomskinliga säckar sedan långt tillbaka.