Hitta din närmaste återvinningsstation

På sopor.nu kan du söka efter återvinningsstationer utifrån adress din plats eller karta.

Sorteringsblad på 33 olika språk

För att göra det lätt att sortera rätt har sopor.nu tagit fram sorteringsblad på flera olika språk Länk till annan webbplats.. Sorteringsbladen går att ladda ner och skriva ut (dubbelsidig A4) och ger kortfattad information om hur du sorterar olika förpackningar samt mat och restavfall. Materialet är fritt att använda.


Stökigt eller fullt?

På sopor.nu kan du anmäla om din återvinningsstation är skräpig eller om behållarna behöver tömmas.

 

Du kan också ringa SRV vardagar 08.00-20.00, och lördagar 10.00-16.00 (lunchstängt 12.00-12.30) på telefon 08-608 90 03.

Visste du att:

kg
så mycket minskar du ditt pappersavfall om du säger nej tack till reklam
%
av alla förpackningar återvinns till nya produkter. Det innebär att en tredjedel hamnar i restavfallet och bränns upp.
%
Klimatavtrycket halveras när du materialåtervinner en plastförpackning jämfört med om du slänger den i vanliga soppåsen.

Tips

Inga värmeljus på återvinningsstationen!
Inga värmeljus på återvinningsstationen!
Värmeljushållare hör inte hemma på återvinningsstationen utan ska lämnas på återvinningscentralen. Glöm inte att peta loss vekhållaren från värmeljuskoppen, annars sorteras koppen ut med järn och aluminiumet brinner upp i smältverket.
Skilj på återvinningsstation och återvinningscentral
Skilj på återvinningsstation och återvinningscentral
På återvinningsstationen lämnas förpackningar och tidningar. På återvinningscentralen lämnas grovsopor, exempelvis trasiga möbler och annan inredning, trädgårdsavfall, farligt avfall, exempelvis elavfall och färg, metallskrot, mindre mängder byggavfall, jord, sten och betong.
Sveriges kommuner tar över återvinningsstationerna
Sveriges kommuner tar över återvinningsstationerna
Regeringen har beslutat att Sveriges kommuner ska ta över ansvaret för förpackningsinsamlingen 2024. Det innebär att SRV tar över FTIs återvinningsstationer i våra ägarkommuner. Syftet är att öka återvinningen och säkerställa att förpackningsavfall tas om hand på ett miljö- och hälsomässigt bra sätt.
Publicerad: 2023-12-01 Uppdaterad: 2024-07-17