Google Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matens kretslopp

   Ta inte mer på tallriken än du orkar äta upp! Det är det allra, allra bästa. Men om du ändå måste slänga, se till att göra det på rätt ställe. SRV samlar in och förbehandlar maten och ser till att den kommer till nytta.
  
När sopbilen hämtat den kastade maten kör den till SRVs förbehandlingsanläggning för matavfall. Där mals maten ner och blandas med vätska. Soppan som då bildas kallas för slurry. Av slurryn tillverkas biogas.
  
Slurryn kommer efter att man använt den till att tillverka biogas även att kunna användas som gödsel i jordbruket. På så sätt kommer alla näringsämnen tillbaks till jorden och växterna trivs riktigt, riktigt bra.
  
Biogas är ett miljövänligt och förnybart bränsle. Med biogas i tanken bidrar du inte till växthuseffekten. Visste du att en biogasbil kan köra lite mer än 1 km på 1 kg matavfall?
  
Av all mat vi köper i Sverige slängs ungefär en fjärdedel – vilket slöseri! Det är varken bra för miljön eller plånboken. Tänk om vi ändå kunde vara lite bättre på att planera våra inköp och att ta hand om den mat vi köper. 
  1. Vi i sverige slänger cirka 70 kg matavfall per person och år
  2. Kaffefilter, tepåsar och hushållspapper också kan bli biogas
  3.  Den vanliga soppåsen innehåller ca 40 % matavfall
  4.  Man kan köra en biogasbil nästan 100 km på 1000 bananskal