Glad sommar önskar vi som tar hand om ditt avfall!

Det är semestertider men hos SRV är aktiviteten igång som vanligt och vi som samlar in och tar hand om ditt avfall kommer oavsett dag. Här får du några tips och matnyttig information att tänka på när det gäller ditt avfall i sommar.

Publicerad: 2024-06-20 Uppdaterad: 2024-06-24
bild på sopbil.

Undvik fukt och lukt - sommarsäkra ditt matavfallskärl

När temperaturen stiger kan det uppkomma ovälkommen fukt och lukt i matavfallskärlet. Här följer några tips för att undvika detta:

 • Använd påshållaren du fått av oss, den ventilerar och
  förebygger att påsen går sönder och sprider lukt.
 • Släng påsen minst var tredje dag, även om den inte är
  full.
 • Släng hushållspapper och använda servetter med
  matavfallet, det suger upp en hel del fukt.
 • Tvätta kärlet invändigt efter tömning och häll gärna i några droppar ättika.

Läs fler tips

Håll kärlen tömningsbara - klipp buskar och träd

Som fastighetsägare är du skyldig att klippa häcken eller beskära träd på din tomt för att sikt på gatan utanför din tomt ska vara bra. Våra chaufförer behöver synas när de kommer men också ha bra sikt när de hämtar ditt avfall. Ingen vill ju orsaka en olycka på grund av dålig sikt.

Tänk på att:

 • Om du har träd som sträcker sig ut över gatan eller gångbanan ska du se till att dina kärl har fritt utrymme runtom och ovanför vid hämtningsdagen så att vi kan tömma. Se hur kärlen ska stå
 • Om din tomt ligger intill en gång- och cykelväg eller gata ska du se till att dina växter inte är högre än 80 centimeter. Kontrollera att man ser minst 10 meter runt hörnet.

Farligt avfall som är vanligt på sommaren - så sorterar du det

Överbliven målarfärg

Lämnar du på återvinningscentralernas miljöstationer.

Frityrolja

Även om det inte räknas som farligt avfall ska den hällas upp i en uppmärkt dunk och lämnas på återvinningscentralernas miljöstationer.

Lin- och teakolja

Eventuella trasor med exempelvis linolja och teakolja som blir kvar efter att du oljat utemöbeln eller däcket kan självantända. Dränk dessa i vatten och förslut i en plastpåse innan du slänger den i din vanliga avfallspåse!

Sök gärna i vår sorteringsguide om du är osäker på hur ska göra med något avfall