Kundservice har just nu längre handläggningstider på grund av hög belastning. Läs mer
- Hem
-
Sophämtning
-
Privat
-
Villa och radhus
Villa och radhus
Som villa- och radhusägare måste du enligt lag ha ett abonnemang för sophämtning. SRV sköter sophämtningen för dig som bor i villa eller radhus i Huddinge, Haninge, Salem, Botkyrka och Nynäshamn.
Det ska löna sig att bry sig om miljön och därför har vi en miljöstyrande taxa. Det som är bäst för miljön är också billigast.
Du kan välja mellan två abonnemang
- Abonnemang källsortering matavfall
- Abonnemang osorterat
KUNDSERVICE
Har du flyttat?
Anmälan ägarbyte
Har du byggt nytt?
Registrera ny fastighet
Redan kund och vill byta abonnemang?
Byt abonnemang
Abonnemang för villa och radhus
Vanliga frågor
Jag har glömt dra fram kärlen inför tömning
Om du vid enstaka tillfällen glömmer att dra fram båda kärlen kan du beställa en extra tömninga via det här formuläret Länk till annan webbplats.. Skulle det vara så att enbart det bruna kärlet saknas vid återkommande tillfällen meddelar vi dig som kund att om vi inte ser en bättring så kommer det leda till du blir tvungen att betala felsorteringsavgift.
Bortrest
Om kärlen inte står framrullade vid enstaka tillfällen vid varje tömning utfärdar vi ingen felsorteringsavgift. Vi utgår då ifrån att du antingen glömt att dra fram kärlen inför tömningstillfället eller att du är bortrest. Står dina kärl permanent vid farbar väg kan vi notera om det ligger restavfall i det gröna kärlet men inte något matavfall i det bruna.
Var och hur ska sopkärlet vara placerat?
I villa- och radhusområden lämpade för sopbilar som tömmer sopkärlen automatiskt med en hydraulisk arm, är det viktigt:
- att kärlen står på plant underlag i gatunivå
- att kärlen står högst 1,5 meter från körbar väg
- att du lämnar fritt utrymme runt kärlen (minst 50 centimeter). Vi kan inte tömma kärlet om det ligger ner, är fastlåst eller står inuti en egenbyggd anläggning. Därför är det viktigt att du på tömningsdagen helt lösgör kärlet och håller transportvägen till tömningsplatsen för sopkärlet framkomlig.
- att området ovanför kärlen är fritt från exempelvis trädgrenar och låga ledningar
- att kärlen står på plats från klockan 06.00 tömningsdagen
- att det är snöröjt och sandat under vintern.
- att avfallet är emballerat i soppåsar och är lösgjort oavsett vinter eller sommar. Om avfallet inte är lösgjort vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering.
- att det inte finns trappor eller andra avsatser mellan kärlen och sopbilen
- att det ska vara lätt att ta tag i handtaget på lockets baksida och rulla sopkärlet till bilen (Sorterahemma)
Som fastighetsägare ansvarar du för att transportvägen fram till tömningsplatsen hålls i framkomligt skick. Enskild väg, samfälld väg och tomtmark som utnyttjas vid hämtning ska vara så dimensionerad och hållas i sådant skick att den är farbar för sopbilen. På vintern ska vägen vara skottad och sandad.
Matavfallskärlets placering
Kärlets framsida ska placeras med framsidan mot vägen dvs hjulen pekar in mot tomten. Kärlen placeras med 50 cm fritt utrymme runt om och minst 50 cm isär. Det är även viktigt att kärlet för matavfall står till höger och kärlet för restavfall står till vänster - från vägen sett.
Se bild hur sopkärlen för restavfall och matavfall ska vara placerade Öppnas i nytt fönster.
Sorterahemmakärlens placering
Utöver ovanstående regler ska Sorterahemmakärlen stå med de stora hjulen ut mot gatan.
Se bild hur sopkärlen för Sorterahemma ska vara placerade Öppnas i nytt fönster.
I dagsläget erbjuder vi enbart utsortering av matavfall i papperspåsar. Majsstärkelsepåsar eller påsar av bioplast är inte komposterbara i den rötningsprocess som används för att ta till vara på matavfallet eftersom de fastnar och kan orsaka driftstopp.
SRV och våra ägarkommuner arbetar för att minska matsvinnet samt för att öka återvinningen av matrester. Matresterna används till produktion av biogas och biogödsel. Ett annat sätt att återvinna matresterna är i en godkänd kompost. Det är din hemkommun som ger tillstånd till kompostering. Information om kompostering hittar du på din kommuns hemsida.
Vi erbjuder ett antal möjligheter för hushåll i enbostadshus att källsortera matavfallet. Sorteringen kan ske genom att du:
- kompletterar ditt gröna osorterade kärl med ett brunt kärl för matavfall. Abonnemanget heter "källsortering av Matavfall",
- eller att du använder en, av kommunen, godkänd kompost.
Om ditt hushåll väljer något av dessa alternativ får ni en lägre avfallstaxa. Det beror på att SRV har en miljöstyrande avfallstaxa.
Om ditt hushåll har en avfallskvarn ger det inte en lägre taxa eftersom ambitionen är att matavfallet ska återvinnas.