Google Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tips om matavfall och påse

Här hittar du matnyttiga råd om hur du hanterar ditt sopkärl och dina sopor under årets alla årstider.

Tips på vintern

Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss eventuellt fastfrusna sopor. Så här undviker du att papperspåsen fryser fast i kärlet:

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken så att det blir så torrt som möjligt när du lägger det i papperspåsen.
  • Använd påshållaren du fick av oss. Den hjälper till att ventilera papperspåsen.
  • Lägg en tidning i botten på avfallskärlet (facket för matavfall) under vintern.
  • Är din papperspåse fuktig kan du som har det bruna matavfallskärlet använda hyllan som är monterad i kärlet. Ställ din påse på hyllan så den fryser tills nästa påse byter av den. För dig som har Sorterahemma rekommenderar vi att du ställer ut påsen någon timme innan du slänger den så den hinner frysa (ställ den så att inte fåglar kommer åt den) en vanlig tidning och lägga i botten (klipp bort "ryggen") och sortera som 
  • Om papperspåsen redan frusit fast i kärlet:

    Du kan lossa papperspåsarna före tömning genom att stöta ett kvastskaft mot dem i kärlet. Skulle några papperspåsar ändå finnas kvar i kärlet efter tömning lossar de när det tinar. De flesta brukar ändå ha plats kvar till nästa tömning och vid kyla orsakar matavfallet inte luktproblem.

    OBS! Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss ev fastfrusna påsar i kärlet. Våra chaufförer har ingen möjlighet/ansvar att gå ut och spetta loss fastfruset avfall ur kärlet.  Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering.

Tips på sommaren

  • Under de varma sommardagarna kan man använda sig av dubbla papperspåsar.
  • Ställ kärlet på en skuggig plats.
  • Låt locket stå på glänt så att det kommer in luft i kärlet.
  • Lägg några tidningssidor i botten på papperspåsen.
  • Låt avfallet rinna av ordentligt i slasken innan det läggs i påsen, använd gärna slask-upen.
  • Tvätta kärlet invändigt efter tömning. Häll gärna i några droppar ättika i kärlet efteråt.

Så här undviker du fukt

  • Använd alltid påshållaren.
  • Låt blött avfall rinna av i vasken innan det läggs i påsen.
  • Fyll påsen till max 3/4. Släng påsen minst var tredje dag, även om den inte är full.
  • Släng hushållspapper och använda servetter med matavfallet, det suger upp en hel del av det fuktiga.
  • Låt kaffesumpen torka till en stund innan du slänger den.
  • Lägg en vikt tidningssida i botten på papperspåsen om du vet att du kommer slänga mycket blött material.
  • Vik ihop påsen noggrannt innan du lägger den i avfallskärlet.

Så här undviker du lukt

  • Räkskal kan du skölja och lägga i tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen.
  • Lägg fiskrens och räkskal i frysen och släng det vid tömning av kärlet.
  • Vik ihop papperspåsen noggrannt innan du lägger den i avfallskärlet.
  • Rengör ditt kärl med jämna mellanrum, gärna nån extra gång på sommaren.
  • Ställ kärlet i skuggan under de varma sommarmånaderna.