Länk till startsida
Varningsmeddelande

Information till dig som fått en faktura från oss. Läs mer

Elavfall

Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall.

Elavfall som hamnar fel är dåligt för miljön. För att minska miljöpåverkan och säkra att materialet från elavfallet återvinns är det viktigt att du sorterar allt elavfall separat.

Detta är elavfall

El-avfall är lampor och alla apparater med sladd eller batteri. Exempelvis lysrör, lågenergilampor, glödlampor, klockor, tv, radio, skrivare, datorer. Elavfall delas upp i två huvudkategorier, elavfall med producentansvar och elavfall utan producentansvar.

El-avfall med producentansvar

Producentansvaret innebär att producenterna tar ansvar för varan även efter konsumentens slutanvändning. El-avfall med producentansvar är t ex TV, dator, video, radio, vitvaror, vattenkokare, mikrovågsugn, kamera, klockor, mobiltelefoner, hushållsmaskiner etc.

El-avfall utan producentansvar

Fast installerad utrustning för värmning, kylning, ventilation. Observera: Elkomponenter från värmepannor och varmvattenberedare måste demonteras från pannan eller beredaren när den ska slängas. Resterande delar sorteras som metallavfall.

Det här händer med elavfallet

Värdefulla material, som till exempel guld i kretskort, återvinns och metall smälts ner och blir nya produkter. Plasten kan förbrännas och ge energi och fjärrvärme. Farliga ämnen och material tas till vara på särskilt sätt så att de inte sprids vidare till människor eller naturen.

Här lämnar du elavfall

Privatkunder lämnar sitt elavfall på någon av våra åtta återvinningscentraler. Små batterier kan även lämnas i batteriholkar vid återvinningsstationerna. Du som har Sorterahemma har en låda som du lägger ljuskällor och småbatterier i.

Information om våra återvinningscentraler (ÅVC)

Företagskunder lämnar elavfall direkt till vår anläggning för farligt avfall.

Mer information om att lämna farligt avfall

Kundtjänst ikon

KUNDSERVICE

Undrar du hur du ska sortera?
Sök i vår sorteringsguide

Var ligger närmsta återvinningscentral?
Våra återvinningscentraler

Vill du byta abonnemang?
Byt abonnemang

Uppdaterad

Följ SRV:

© SRV Återvinning AB | Org.nr: 556053-7515