Länk till startsida
Varningsmeddelande

Information till dig som fått en faktura från oss. Läs mer

Förpackningar

På Södertörn finns cirka 215 återvinningsstationer. De är en del i FTI:s (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) insamlingssystem för förpackningar, returglas och returpapper.

FTI äger stationerna och bestämmer var de ska placeras, hur ofta de ska tömmas och städas. FTI bestämmer också vilka slags förpackningar som ska samlas in. Har du synpunkter rörande återvinningsstationerna vänder du dig till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen Länk till annan webbplats.

Det här är förpackningar

Plastförpackningar:
Plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt, yoghurt), chipspåsar och frigolit, även tråg för kött och fisk.

Pappersförpackningar:
Pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor från TV, stereo, möbler, omslagspapper med mera.

Metallförpackningar:
Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, penseltorra målarburkar (torra och urskrapade) är exempel på metallförpackningar.

Glasförpackningar färgade och ofärgade:
Flaskor och burkar i glas sorteras alltid var för sig i behållarna för antingen färgat eller ofärgat glas.

För att glasförpackningar ska kunna återvinnas får de inte blandas med andra föremål. Keramik, porslin, dricksglas, glödlampor och andra produkter av glas som inte är förpackningar ska alltså inte lämnas i återvinningsbehållaren för glasförpackningar.

Glasflaskor med pant lämnas i butiken.

Här lämnar du förpackningar

Förpackningarna lämnar du på en återvinningsstation i ditt närområde. På FTIs hemsida hittar du återvinningsstationen närmast dig. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen Länk till annan webbplats.

Har du tjänsten Sorterahemma sorterar du alla förpackningar direkt vid din tomtgräns. Information om tjänsten Sorterahemma.

Bor du i lägenhet och har tillgång till ett grovsoprum/återvinningsrum kanske du har separata kärl för förpackningar och returpapper.

Det här händer med förpackningarna

Plastförpackningar
Efter sortering på vår återvinningsanläggning skickas plastförpackningarna till olika plaståtervinningsanläggningar i Sverige.

De hårda plastförpackningarna smälts ner och används sedan som råvara för parksoffor, lastpallar, kompostbehållare och plastbackar.

Mjuka plastförpackningar återvinns i huvudsak till sopsäckar, bärkassar och kabelskydd. Eftersom råolja är en ändlig resurs är det bättre ju fler gånger vi kan använda plasten för materialåtervinning innan den går till förbränning och energiutvinning. Av återvunna plastförpackningar görs till exempel trädgårdsmöbler, bullerplank, lastpallar, soppåsar och mycket annat.

Pappersförpackningar
Pappersförpackningarna hämtas och körs till återvinningsanläggningen för finsortering och balning. Därefter transporteras materialet till pappersbruk, som bland annat använder materialet till nya förpackningar, pappersprodukter och ytterhöljen på gipsskivor.

Metallförpackningar
Förpackningarna hämtas för att sorteras på en återvinningsanläggning. Därefter transporteras metallerna vidare till järnbruk runt om i Sverige där de blir råvara till nya metallprodukter. Dina gamla konservburkar blir till nya förpackningar, armeringsjärn eller motordelar.

Glasförpackningar
Behållarna på återvinningsstationerna töms i så kallade tvåfacksbilar, det vill säga flaket är delat med en vägg. Det ofärgade glaset töms i det ena facket och det färgade i det andra. Glaset mellanlagras, fortfarande åtskilt efter färg, på vår återvinningsanläggning Sofielund. Svensk Glasåtervinning i Hammar tar sedan emot allt insamlat glas.

Metallkapsyler och porslinsbitar sorteras bort med hjälp av magneter och för hand. Glaset krossas eller pulvriseras i olika grovlekar beroende på vilka nya produkter som ska tillverkas.

Glasbruk runt om i Sverige köper glaskross och tillverkar nytt glas. Andra slutprodukter är Gullfiber och Micro-filler. Återvunnet glas blir alltså till nya flaskor och burkar, men också mineralull för isolering och finmalet pulver som blandas i betong.

Snabblänkar

Uppdaterad

Följ SRV:

© SRV Återvinning AB | Org.nr: 556053-7515