Webbplats logotyp

Grovavfall

Avfall som inte får slängas i den vanliga soppåsen sorterar du ut och lämnar på bland annat återvinningscentraler och återvinningsstationer. Här hjälper vi dig hur du ska slänga ditt grovavfall.

Det här är grovavfall

Grovavfall är till exempel porslin, keramik, glasprydnader, mindre speglar, trasiga dricksglas, stekpannor, kastruller, bestick och uttjänta verktyg som hammare, såg och mejsel. Till större grovavfall räknas till exempel möbler, barnvagnar och rostiga cyklar.

Här lämnar du grovavfall

Grovavfallet åker du med till närmsta återvinningscentral.
Information om våra återvinningscentraler (ÅVC)


Bor du i lägenhet kanske du har tillgång till ett grovsoprum/återvinningsrum där du kan lämna ditt grovavfall. Har du inte tillgång till ett grovsoprum och saknar passerkort till våra återvinningscentraler kan du beställa ett passerkort (Privatkund) här.

Är du förtagskund köper eller fyll på du ditt företagspasserkort här.

Det här händer med grovavfallet

Avfallet sorteras på vår återvinningsanläggning Sofielund. Här skiljs metallerna från restavfallet, bland annat med hjälp av magneter. Därefter transporteras metallerna vidare till järnbruk runt om i Sverige där de blir råvara till nya metallprodukter. Restavfallet som blir över läggs på deponi, det som i dagligt tal brukar kallas för soptipp.

Vanliga frågor

Snabblänkar