De flesta sorterar redan ut sitt matavfall, men från och med 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla. Att sortera ut matavfallet är enkelt och bra för miljön! Genom att ta hand om matavfallet separat kan avfallet användas till att generera biogas som blir fordonsbränsle, och biogödsel som används i jordbruket.

Vad är matavfall?

Allt du kan tänka dig att äta är matavfall, plus lite till.

Vill du veta mer exakt om det du ska sortera är matavfall eller inte kan du söka i vår sorteringsguide.

Det här kan du lägga i matavfallspåsen

  • Rester av kött, fisk, skaldjur
  • Pasta, ris, potatis, nudlar m.m.
  • Rester av bröd, äggskal
  • Rester av grönsaker, frukt
  • Teblad, tepåse, kaffesump, filter
  • Hushållspapper, färgade- och ofärgade servetter

Det här ska du inte lägga i matavfallspåsen

  • Snus, cigaretter, aska
  • Kattsand, blomjord, krukväxter
  • Damm, dammsugarpåsar
  • Blöjor, bindor
  • Vinkorkar, kapsyler
  • Glasspinnar, ätpinnar, stearinljus

Vad händer sen med matavfallet?

Matavfallet tas emot vid återvinningsanläggningen i Sofielund i Huddinge, där det mals ned och blandas med vatten, en så kallad slurry. Slurryn rötas därefter till biogas (metan) som kan användas som fordonsbränsle. Till exempel går flera av SRVs fordon på biogas som produceras. Restmassan efter rötningen är biogödsel som är ett miljövänligt gödsel som jordbruket kan använda. Både lokalt och koldioxidneutralt!

Visste du att?

  • Om allt matavfall i Sverige återvanns skulle det motsvara 100 miljoner liter bensin.
  • Varje bensin- eller dieselfordon som ersätts av ett biogasdrivet fordon innebär att klimatpåverkan minskar med ca 90 %.
  • En biogasbil kan köra lite mer än 1 km på 1 kg matavfall.
Publicerad: 2023-05-31 Uppdaterad: 2023-09-13