Länk till startsida
Varningsmeddelande

Hämtningen av grovavfall ställdes in på Landsort, Krokskär och Bedarön lördag 18/9. Preliminärt nytt datum för hämtning är lördag 25/9. Läs mer

Varningsmeddelande

Fallfrukt kan du lämna på återvinningscentralen mellan 9 augusti och 7 november. Läs mer

Returpapper och tidningar

På Södertörn finns cirka 215 återvinningsstationer. De är en del i FTI:s (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) insamlingssystem för förpackningar, returglas, returpapper och tidningar.

FTI äger stationerna och bestämmer var de ska placeras, hur ofta de ska tömmas och städas. FTI bestämmer också vilka slags förpackningar som ska samlas in. Har du synpunkter rörande återvinningsstationerna vänder du dig till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen Länk till annan webbplats.

Det här är returpapper och tidningar

Dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker.

Ta bort plastomslag runt tidningar och reklam och lämna dessa som plastförpackning. Omslagspappret kring skrivarpapper lämnas som pappersförpackning.

Häftklamrar, spiraler och dylikt behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.

Består någon av dina förpackningar av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. En glasburk med metallock är enkelt att ta isär, medan sprayburkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.


Här lämnar du returpapper och tidningar

Tidningar och returpapper lämnar du på en återvinningsstation i ditt närområde. På FTIs hemsida hittar du återvinningsstationen närmast dig. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen Länk till annan webbplats.

Har du tjänsten Sorterahemma sorterar du alla förpackningar och returpapper direkt vid din tomtgräns. Information om tjänsten Sorterahemma.

Bor du i lägenhet och har tillgång till ett grovsoprum/återvinningsrum kanske du har ett separat kärl för returpapper.

Det här händer med returpapper och tidningar

SRV återvinning tömmer behållaren/kärlet och kör materialet till vår återvinningsanläggning Sofielund. Efter finsortering och balning transporteras pappret vidare till pappersbruk. På pappersbruket har man silar som klarar av att ta bort det skräp som kan ha följt med returpappret. Av tidningspappersmassan tillverkas sedan nytt hushålls-, toalett- och tidningspapper.

Vanliga frågor

Snabblänkar

Följ SRV:

  • Länk till facebookFacebook
  • Länk till mynewsdeskMyNewsdesk
  • Länk till youtubeYouTube

© SRV Återvinning AB | Org.nr: 556053-7515