Länk till startsida
Varningsmeddelande

Information till dig som fått en faktura från oss. Läs mer

Returpapper och tidningar

På Södertörn finns cirka 215 återvinningsstationer. Det är FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) som ansvarar för dem. Från 2022 har SRV ansvaret för att samla in och återvinna returpapper i Huddinge, Haninge, Salem, Botkyrka och Nynäshamn. Du som bor i kommunen lämnar, precis som tidigare, ditt returpapper på återvinningsstationerna, i ditt miljörum eller Sortera hemma-kärl.

Har du synpunkter rörande återvinningsstationerna vänder du dig till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen Länk till annan webbplats.

Det här är returpapper och tidningar

Dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker.

Ta bort plastomslag runt tidningar och reklam och lämna dessa som plastförpackning. Omslagspappret kring skrivarpapper lämnas som pappersförpackning.

Häftklamrar, spiraler och dylikt behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.

Består någon av dina förpackningar av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. En glasburk med metallock är enkelt att ta isär, medan sprayburkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.

Här lämnar du returpapper och tidningar

Tidningar och returpapper lämnar du på en återvinningsstation i ditt närområde. På FTIs hemsida hittar du återvinningsstationen närmast dig. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen Länk till annan webbplats.

Har du tjänsten Sorterahemma sorterar du alla förpackningar och returpapper direkt vid din tomtgräns.

Bor du i lägenhet och har tillgång till ett grovsoprum/återvinningsrum kanske du har ett separat kärl för returpapper.

Det här händer med returpapper och tidningar

SRV återvinning tömmer behållaren/kärlet och kör materialet till vår återvinningsanläggning Sofielund. Efter finsortering och balning transporteras pappret vidare till pappersbruk. På pappersbruket har man silar som klarar av att ta bort det skräp som kan ha följt med returpappret. Av tidningspappersmassan tillverkas sedan nytt hushålls-, toalett- och tidningspapper.

Vanliga frågor

Snabblänkar

Uppdaterad

Följ SRV:

© SRV Återvinning AB | Org.nr: 556053-7515