Länk till startsida
Varningsmeddelande

Vi har rättat ett fel i turlistan för mobil ÅVC. Rätt tider är: Krokskär, söndag den 25 april, 09.00-12.00. Bedarön, söndag den 25 april, 13:00 tills det blir klart. Läs mer

Trädgårdsavfall

Exempel på trädgårdsavfall är löv, gräs, grenar, klipp från buskar och stockar upp till 20 cm i diameter. Julgran räknas också som trädgårdsavfall.

Invasiva växter

Invasiva främmande växter är växter som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och kan orsaka stora skador på naturen. De hotar den biologiska mångfalden genom att effektivt tränga undan andra växter. Några växter är listade på EU:s lista över invasiva främmande arter och för dessa arter finns en lagstadgad skyldighet att bekämpa och förhindra spridning. Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida här > länk till annan webbplats

Exempel på invasiva växter:

  • Parkslide
  • Jätteloka
  • Vresros
  • Blomsterlupin

Om du hittar några av dessa växter i din trädgård eller mark och har för avsikt att bekämpa dessa växter är det viktigt att ta hand om avfallet på ett sätt som förhindrar vidare spridning. Tänk på att flertalet av dessa växter förökar sig via rotskott och/eller fröbildning.

Hur får invasiva växter (uppgrävda, uppgrävd jord med rötter) slängas?
Invasiva växter ska förpackas i väl tillförslutna plastpåsar/plastsäckar. Inga invasiva växter får alltså lämnas in löst. Invasiva växter får heller INTE läggas på kompost eller på Trädgårdsavfall på ÅVC.

Var får man slänga invasiva växter?
Väl förpackat i tillförslutna plastpåsar (fåtal = < 3 st) i restavfallet hemma (grönt kärl) eller om det är mer än så på vår återvinningsanläggning vid Gladö kvarn, Holmträskvägen 26, Huddinge. Lämnas växterna tillsammans med jorden som de växt i kan det tillkomma en kostnad beroende på mängd. Kontakta Miljö och utveckling för mer information: miljoochutveckling@srvatervinning.se

ÅVC tar INTE emot invasiva växter oavsett om de är förpackade i plastpåsar eller ej.

Hanteringen av invasiva växter kan skilja sig åt i andra kommuner utanför våra fem kommuner, Huddinge, Salem, Botkyrka, Nynäshamn och Haninge.

Kundtjänst ikon

KUNDSERVICE

Undrar du hur du ska sortera?
Sök i vår sorteringsguide

Var ligger närmsta återvinningscentral?
Våra återvinningscentraler

Vill du byta abonnemang?
Byt abonnemang

 

Det här är trädgårdsavfall

Exempel på trädgårdsavfall är löv, gräs, grenar, klipp från buskar och stockar upp till 20 cm i diameter. Julgran räknas också som trädgårdsavfall.

Fallfrukt

Under sensommaren och hösten erbjuder vi dig med fruktträd att lämna din fallfrukt i separata kärl på alla återvinningscentraler. Kärlen står framme mellan slutet av augusti och början av november.

Här lämnar du trädgårdsavfall

Lämna trädgårdsavfallet på närmaste återvinningscentral. Släng det i behållaren för trädgårdsavfall och se till att ta bort eventuella påsar och annat förpackningsmaterial.

Stockar som är mellan 20 och 25 cm i diameter lämnar du som trävirke. Stockar som har en diameter över 25 cm har vi tyvärr ingen möjlighet att ta emot. Har du möjlighet så kan du dela stocken så att diametern ej överskrider 25 cm då kan du lämna den på ÅVC.

Kom ihåg att invasiva växter kräver särskild hantering.

Det här händer med restavfallet

Ris och grenar krossas och skickas till energiutvinning. Gräs och löv läggs i stora högar på vår anläggning där en komposteringsprocess sätter igång. En komposthög han bli så varm som 70 grader. Komposten/jorden används sedan vid växtetablering på våra deponier. Det betyder att vi använder jorden i arbetet med att återställa landskapet våra deponier tagit i anspråk och främja återkomsten av flora och fauna.

Vanliga frågor

Snabblänkar

Följ SRV:

  • Länk till facebookFacebook
  • Länk till mynewsdeskMyNewsdesk
  • Länk till youtubeYouTube

© SRV Återvinning AB | Org.nr: 556053-7515