Länk till startsida
Varningsmeddelande

Information till dig som fått en faktura från oss. Läs mer

Trädgårdsavfall

Exempel på trädgårdsavfall är löv, gräs, grenar, klipp från buskar och stockar upp till 20 c i diameter. Julgran räknas också som trädgårdsavfall.

Viktigt om invasiva växter

Några växter är listade på EU:s lista över invasiva främmande arter och för dessa arter finns en lagstadgad skyldighet att bekämpa och förhindra spridning. Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats..

Exempel på invasiva växter:

  • Parkslide
  • Vresros
  • Jättebalsamin
  • Blomsterlupin
  • Sidenört
  • Jätteloka

Om du hittar några av dessa växter i din trädgård eller mark och har för avsikt att bekämpa dessa växter är det viktigt att ta hand om avfallet på ett sätt som förhindrar vidare spridning. Tänk på att flertalet av dessa växter förökar sig via rotskott och/eller fröbildning.

Hur och var får invasiva växter slängas?

  • Du kan slänga en liten mängd (färre än 3 växtdelar) väl förpackat i tillförslutna plastpåsar i restavfallet hemma (grönt kärl).
  • Är det fler än ett fåtal växtdelar åker du med dessa väl förpackade i tillförslutna plastpåsar/plastsäckar till någon av våra fasta återvinningscentraler Länk till annan webbplats.. Kontakta personalen och berätta att du har med dig invasiva växter så visar de dig var containern står. Invasiva växter får inte läggas i containrarna för kompost eller trädgårdsavfall. Avfallet körs sedan till förbränning för att minimera risken för spridning.
  • Jord med rötter från invasiva växter ska förpackas i väl tillförslutna plastpåsar/plastsäckar och lämnas till vår återvinningsanläggning vid Gladö kvarn, Holmträskvägen 26, Huddinge. Lämnas växterna tillsammans med jorden som de växt i kan det tillkomma en kostnad beroende på mängd.

Hanteringen av invasiva växter kan skilja sig åt i andra kommuner utanför våra fem kommuner, Huddinge, Salem, Botkyrka, Nynäshamn och Haninge.

Kundtjänst ikon

KUNDSERVICE

Undrar du hur du ska sortera?
Sök i vår sorteringsguide

Var ligger närmsta återvinningscentral?
Våra återvinningscentraler

Vill du byta abonnemang?
Byt abonnemang

 

Det här är trädgårdsavfall

Exempel på trädgårdsavfall är löv, gräs, grenar, klipp från buskar och stockar upp till 20 cm i diameter. Julgran räknas också som trädgårdsavfall.

Fallfrukt

Under sensommaren och hösten erbjuder vi dig med fruktträd att lämna din fallfrukt i separata kärl på alla återvinningscentraler. Kärlen står framme mellan slutet av augusti och början av november.

Här lämnar du trädgårdsavfall

Lämna trädgårdsavfallet på närmaste återvinningscentral. Släng det i behållaren för trädgårdsavfall och se till att ta bort eventuella påsar och annat förpackningsmaterial.

Stockar som är mellan 20 och 25 cm i diameter lämnar du som trävirke. Stockar som har en diameter över 25 cm har vi tyvärr ingen möjlighet att ta emot. Har du möjlighet så kan du dela stocken så att diametern ej överskrider 25 cm då kan du lämna den på ÅVC.

Kom ihåg att invasiva växter kräver särskild hantering.

Det här händer med restavfallet

Ris och grenar krossas och skickas till energiutvinning. Gräs och löv läggs i stora högar på vår anläggning där en komposteringsprocess sätter igång. En komposthög han bli så varm som 70 grader. Komposten/jorden används sedan vid växtetablering på våra deponier. Det betyder att vi använder jorden i arbetet med att återställa landskapet våra deponier tagit i anspråk och främja återkomsten av flora och fauna.

Vanliga frågor

Snabblänkar

Uppdaterad

Följ SRV:

© SRV Återvinning AB | Org.nr: 556053-7515