Blöta och fuktiga matavfallspåsar fryser fast i det bruna kärlet. Det är du som fastighetsägare som har ansvar att se till att avfallet är lösgjort inför tömning. Det här kan du göra för att undvika fastfrusna påsar. Läs mer
- Hem
-
Sorteringsguide
-
Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall
Exempel på trädgårdsavfall är löv, gräs, grenar, klipp från buskar och stockar upp till 20 cm i diameter. Julgran räknas också som trädgårdsavfall.
Invasiva växter
Invasiva främmande växter är växter som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och kan orsaka stora skador på naturen. De hotar den biologiska mångfalden genom att effektivt tränga undan andra växter. Några växter är listade på EU:s lista över invasiva främmande arter och för dessa arter finns en lagstadgad skyldighet att bekämpa och förhindra spridning. Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida här >
Exempel på invasiva växter:
- Parkslide
- Jätteloka
- Vresros
- Blomsterlupin
Om du hittar några av dessa växter i din trädgård eller mark och har för avsikt att bekämpa dessa växter är det viktigt att ta hand om avfallet på ett sätt som förhindrar vidare spridning. Tänk på att flertalet av dessa växter förökar sig via rotskott och/eller fröbildning.
Hur får invasiva växter (uppgrävda, uppgrävd jord med rötter) slängas?
Invasiva växter ska förpackas i väl tillförslutna plastpåsar/plastsäckar. Inga invasiva växter får alltså lämnas in löst. Invasiva växter får heller INTE läggas på kompost eller på Trädgårdsavfall på ÅVC.
Var får man slänga invasiva växter?
Väl förpackat i tillförslutna plastpåsar (fåtal = < 3 st) i restavfallet hemma (grönt kärl) eller om det är mer än så på vår återvinningsanläggning vid Gladö kvarn, Holmträskvägen 26, Huddinge. Lämnas växterna tillsammans med jorden som de växt i kan det tillkomma en kostnad beroende på mängd. Kontakta Miljö och utveckling för mer information: miljoochutveckling@srvatervinning.se
ÅVC tar INTE emot invasiva växter oavsett om de är förpackade i plastpåsar eller ej.
Hanteringen av invasiva växter kan skilja sig åt i andra kommuner utanför våra fem kommuner, Huddinge, Salem, Botkyrka, Nynäshamn och Haninge.
KUNDSERVICE
Undrar du hur du ska sortera?
Sök i vår sorteringsguide
Var ligger närmsta återvinningscentral?
Våra återvinningscentraler
Vill du byta abonnemang?
Byt abonnemang
Vad är trädgårdsavfall
Det här är trädgårdsavfall
Exempel på trädgårdsavfall är löv, gräs, grenar, klipp från buskar och stockar upp till 20 cm i diameter. Julgran räknas också som trädgårdsavfall.
Fallfrukt
Under sensommaren och hösten erbjuder vi dig med fruktträd att lämna din fallfrukt i separata kärl på alla återvinningscentraler. Kärlen står framme mellan slutet av augusti och början av november.
Var lämnar jag trädgårdsavfall?
Här lämnar du trädgårdsavfall
Lämna trädgårdsavfallet på närmaste återvinningscentral. Släng det i behållaren för trädgårdsavfall och se till att ta bort eventuella påsar och annat förpackningsmaterial.
Stockar som är mellan 20 och 25 cm i diameter lämnar du som trävirke. Stockar som har en diameter över 25 cm har vi tyvärr ingen möjlighet att ta emot. Har du möjlighet så kan du dela stocken så att diametern ej överskrider 25 cm då kan du lämna den på ÅVC.
Kom ihåg att invasiva växter kräver särskild hantering.
Vad händer sen med trädgårdsavfallet?
Det här händer med restavfallet
Ris och grenar krossas och skickas till energiutvinning. Gräs och löv läggs i stora högar på vår anläggning där en komposteringsprocess sätter igång. En komposthög han bli så varm som 70 grader. Komposten/jorden används sedan vid växtetablering på våra deponier. Det betyder att vi använder jorden i arbetet med att återställa landskapet våra deponier tagit i anspråk och främja återkomsten av flora och fauna.
Vanliga frågor
- Har du symptom som hosta, andningssvårigheter eller feber ska du stanna hemma. Vi värnar din, andra besökare och vår personals hälsa och därför ber vi dig stanna hemma vid minsta misstanke om sjukdom.
- För att kunna garantera en smidigt, effektiv avfallshantering för dig samtidigt som vi undviker att sprida smitta kan du packa bilen smart. Vi har kartor över varje ÅVC där du ser hur containrarna är placerade och kan på så sätt packa bilen för så snabb sortering som möjligt på plats.
- Avvakta om det är mycket folk vid just den containern du ska till. Vi vill hålla nere antalet besökare som vistas vid respektive containeryta och ber dig lyssna på personalen om de ber dig invänta din tur.
- De ökade försiktighetsåtgärderna kan resultera i köer vid containerytorna såväl som in till ÅVC, vi ber er ha överseende med det.
- Respektera anvisningar från vår personal.
- Använd gärna handskar när du hanterar ditt avfall. Sprita händerna hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Vi kan inte svara på detta idag. Det beror bland annat på hur Covid-19 pandemin utvecklas. Vi håller vår hemsida uppdaterad med aktuell information om öppettider.
Vi stänger våra ÅVC:er på måndagar för att vi ska kunna möta efterfrågan med vår befintliga bemanning och samtidigt säkerställa att vi även fortsättningsvis följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer (max antal besökare på 50 personer och säkerhetsavstånd om 2 meter mellan individer). Vi gör det även för att kunna stärka och säkerställa bemanningen under helgerna.
Ja! Human Bridge har containrar på alla våra återvinningscentraler. Här kan du lämna både hela och trasiga begagnade kläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier. Endast hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer.
Fler möjligheter till återbruk på ÅVC:
ÅVC Flemingsberg
Organisationen Hela människan tar emot mindre möbler på ÅVC Flemingsberg varje tisdag kl 13:00-19:00.
ÅVC Jordbro
Haninge kommun sköter insamlingen genom secondhandbutiken Fyndet. Fyndet tar emot möbler. Fyndet hittar du på Hantverkarvägen i Haninge.
ÅVC Nynäshamn
Human Bridge har en container för textilinsamling på ÅVC Nynäshamn. Du har möjlighet att lämna kläder och andra textilier till återanvändning under ÅVC Nynäshamns öppettider.
ÅVC Salem
Organisationen Hela människan tar emot mindre möbler på Salem ÅVC varje tisdag kl 13:00-19:00.
ÅVC Skyttbrink
Human Bridge har en container för textilinsamling på ÅVC Skyttbrink. Du har möjlighet att lämna kläder och andra textilier till återanvändning under ÅVC Skyttbrinks öppettider.
Kunder som bor i villa, radhus eller har ett fritidshus får ett passerkort hemskickat automatiskt när de registrerar sig som kund. Du som bor i lägenhet behöver istället beställa ett passerkort.