Fallfrukt kan du lämna på återvinningscentralen mellan 9 augusti och 13 november. Läs mer
- Hem
-
Sorteringsguide
-
Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall
Exempel på trädgårdsavfall är löv, gräs, grenar, klipp från buskar och stockar upp till 20 cm i diameter. Julgran räknas också som trädgårdsavfall.
Viktigt om invasiva växter
Några växter är listade på EU:s lista över invasiva främmande arter och för dessa arter finns en lagstadgad skyldighet att bekämpa och förhindra spridning. Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats..
Exempel på invasiva växter:
- Parkslide
- Vresros
- Jättebalsamin
- Blomsterlupin
- Sidenört
- Jätteloka
Om du hittar några av dessa växter i din trädgård eller mark och har för avsikt att bekämpa dessa växter är det viktigt att ta hand om avfallet på ett sätt som förhindrar vidare spridning. Tänk på att flertalet av dessa växter förökar sig via rotskott och/eller fröbildning.
Hur och var får invasiva växter slängas?
- Du kan slänga en liten mängd (färre än 3 växtdelar) väl förpackat i tillförslutna plastpåsar i restavfallet hemma (grönt kärl).
- Är det fler än ett fåtal växtdelar åker du med dessa väl förpackade i tillförslutna plastpåsar/plastsäckar till någon av våra fasta återvinningscentraler
Länk till annan webbplats.. Kontakta personalen och berätta att du har med dig invasiva växter så visar de dig var containern står. Invasiva växter får inte läggas i containrarna för kompost eller trädgårdsavfall. Avfallet körs sedan till förbränning för att minimera risken för spridning.
- Jord med rötter från invasiva växter ska förpackas i väl tillförslutna plastpåsar/plastsäckar och lämnas till vår återvinningsanläggning vid Gladö kvarn, Holmträskvägen 26, Huddinge. Lämnas växterna tillsammans med jorden som de växt i kan det tillkomma en kostnad beroende på mängd.
Kontakta avdelningen Kvalitet och miljö för mer information: kvalitetochmiljo@srvatervinning.se
Hanteringen av invasiva växter kan skilja sig åt i andra kommuner utanför våra fem kommuner, Huddinge, Salem, Botkyrka, Nynäshamn och Haninge.
KUNDSERVICE
Undrar du hur du ska sortera?
Sök i vår sorteringsguide
Var ligger närmsta återvinningscentral?
Våra återvinningscentraler
Vill du byta abonnemang?
Byt abonnemang
Vad är trädgårdsavfall
Det här är trädgårdsavfall
Exempel på trädgårdsavfall är löv, gräs, grenar, klipp från buskar och stockar upp till 20 cm i diameter. Julgran räknas också som trädgårdsavfall.
Fallfrukt
Under sensommaren och hösten erbjuder vi dig med fruktträd att lämna din fallfrukt i separata kärl på alla återvinningscentraler. Kärlen står framme mellan slutet av augusti och början av november.
Var lämnar jag trädgårdsavfall?
Här lämnar du trädgårdsavfall
Lämna trädgårdsavfallet på närmaste återvinningscentral. Släng det i behållaren för trädgårdsavfall och se till att ta bort eventuella påsar och annat förpackningsmaterial.
Stockar som är mellan 20 och 25 cm i diameter lämnar du som trävirke. Stockar som har en diameter över 25 cm har vi tyvärr ingen möjlighet att ta emot. Har du möjlighet så kan du dela stocken så att diametern ej överskrider 25 cm då kan du lämna den på ÅVC.
Kom ihåg att invasiva växter kräver särskild hantering.
Vad händer sen med trädgårdsavfallet?
Det här händer med restavfallet
Ris och grenar krossas och skickas till energiutvinning. Gräs och löv läggs i stora högar på vår anläggning där en komposteringsprocess sätter igång. En komposthög han bli så varm som 70 grader. Komposten/jorden används sedan vid växtetablering på våra deponier. Det betyder att vi använder jorden i arbetet med att återställa landskapet våra deponier tagit i anspråk och främja återkomsten av flora och fauna.
Vanliga frågor
På återvinningscentralerna lämnar du som privatkund skrymmande och farligt avfall som inte ska slängas i rullkärlet eller soppåsen hemma. Möbler, vitvaror, virke, trädgårdsavfall, elektronikskrot, färgrester och lösningsmedel är några exempel.
Asbest får inte lämnas på ÅVC. Det behöver alltid lämnas till vår återvinningsanläggning på Gladö i Huddinge.
För större mängder asbest (mer än 3 kg och större bitar än 50 cm) tar vi ut en avgift även för privatkunder.
Företagskunder får inte lämna farligt avfall eller elavfall på återvinningscentralen utan hänvisas med detta avfall till anläggningen för farligt avfall på Gladö i Huddinge. Företagskunder betalar alltid en avgift för att lämna avfall.
Sök och läs mer om hur du sorterar dina sopor i vår sorteringsguide.
- Endast boende i våra ägarkommuner kan kostnadsfritt lämna avfall på våra åtta återvinningscentraler. Du behöver ett passerkort för att få lämna avfall.
- Det är endast du som "ägare" till avfallet som personligen kan lämna det kostnadsfritt, du kan därför inte skicka iväg avfallet med till exempel byggfirman som renoverar hemma hos dig. De ska i sådant fall inneha företagskort.
- Du får lämna max 3 kubikmeter avfall per tillfälle på återvinningscentralerna.
- Du får lämna max 2 kubikmeter schaktmassor per månad på återvinningscentralerna.
- Det råder rökförbud på samtliga återvinningscentraler.
- Maxvikt på fordon är 3,5 ton.
- Maxhastighet 10 km/h inne på området.
- Max 1 minuts tomgångskörning gäller på samtliga återvinningscentraler.
- Arbetsfordon har företräde.
- Det är förbjudet att ta något från containrar, miljöstationen och andra behållare.
- Stöld och hot polisanmäls.
- Våra återvinningscentraler är anpassade för bilburna, om du går eller cyklar till din återvinningscentral ber vi dig att vara uppmärksam på våra infarter för att undvika olyckor.
- Företag och verksamheter ska betala för avfallslämning på våra återvinningscentraler. Det gör du genom att beställa ett företagskort.
- Vi har rätt att neka personer att lämna avfall kostnadsfritt om vi misstänker att det är avfall från verksamheter och företag.
Behöver du beställa nytt eller extra passerkort till våra återvinningscentraler. Kostnaden för ett nytt kort är 140 kr inkl. moms. Har ditt kort kommit bort spärrar vi det samtidigt som vi skickar ut det nya. Beställ ÅVC-kort här.
Ja! Human Bridge har containrar på alla våra återvinningscentraler. Här kan du lämna både hela och trasiga begagnade kläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier. Endast hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer.
Fler möjligheter till återbruk på återvinningscentralen:
ÅVC Flemingsberg
Organisationen Hela människan tar emot mindre möbler på ÅVC Flemingsberg varje tisdag kl 13:00-19:00.
ÅVC Jordbro
Haninge kommun sköter insamlingen genom secondhandbutiken Fyndet. Fyndet tar emot möbler. Fyndet hittar du på Hantverkarvägen i Haninge.
ÅVC Nynäshamn
Human Bridge har en container för textilinsamling på ÅVC Nynäshamn. Du har möjlighet att lämna kläder och andra textilier till återanvändning under ÅVC Nynäshamns öppettider.
ÅVC Salem
Organisationen Hela människan tar emot mindre möbler på Salem ÅVC varje tisdag kl 13:00-19:00.
ÅVC Skyttbrink
Human Bridge har en container för textilinsamling på ÅVC Skyttbrink. Du har möjlighet att lämna kläder och andra textilier till återanvändning under ÅVC Skyttbrinks öppettider.
Kunder som bor i villa, radhus eller har ett fritidshus får ett passerkort hemskickat automatiskt när de registrerar sig som kund. Du som bor i lägenhet behöver istället beställa ett passerkort.
Uppdaterad