Risk för kö till Sofielunds avfallsanläggning på Gladö på grund av vägarbete Läs mer
- Hem
-
Tjänster
-
Slamtömning
-
Extra slamtömning
Extra slamtömning
Slamtömning av enskilt vatten och avlopp
Extra tömning av slam
- När du behöver en tömning utanför ditt ordinarie schema.
- Denna tömning sker då på den dagen vi är i din kommun/ort.
Följande dagar är vi i respektive kommun/ort
Måndag: Botkyrka, Salem och Dalarö
Tisdag: Haninge (ej Hemfosa och Muskö)
Onsdag: Huddinge
Torsdag: Nynäshamn och Hemfosa
Fredag: Muskö
Vi utför inte slamtömningar på röda dagar.
Beställ extra tömning av slam
Vanliga frågor
- Ha koll på när vi kommer till ditt område. Det får du genom att titta i vår tömningskalender. Inför tömningen kan du också få en påminnelse skickad via sms- eller e-post, det är därför viktigt att vi har uppdaterade kontaktuppgifter till dig. Du kan uppdatera dina kontaktuppgifter här på hemsidan. Du kan även få reda på när du har slamtömning genom att kontakta kundservice på 0200-26 46 00.
- Se till att vägnummer, fastighetsbeteckning och gärna ditt namn syns tydligt.
- Markera slamanläggningens läge på tomten. Beställ gärna vår kostnadsfria markeringsvimpel.
- Har ni egen sugslang ska den vara utlagd i hela sin längd mellan anläggning och slambilens uppställningsplats. Honkoppling vid slambilens uppställningsplats och hankopplingen närmast anläggningen. Slangen finnas framdragen senast kl. 06.00 på tömningsdagen (avtalad tömning) och under hela perioden (hela tvåveckors perioden för kunder med ekonomitömning). Är slangen inte framdragen kommer extra slangdragning att debiteras.
- Se till att anläggningens lock och/eller manlucka samt snabbkopplingär frilagda och lättåtkomliga samt att locket inte är fastfruset.
- Röj undan eventuella hinder för slang och fordon. Elstängsel måste vara avstängda. Husdjur (hund, häst) måste hållas inomhus.
- Meddela oss om det inte går att köra på vägen i ditt område. Avgift tas ut även om tömning inte kan göras.
- Skotta och sanda på vintern, tänk på att slambilen är 3,5 meter bred. Kontrollera att snabbkopplingen inte har frusit och meddela oss om så är fallet. Vid frusen snabbkoppling, har vi inte möjlighet att tömma.
- Har du ett vakuumsystem, tänk på att vakuumet måste stängas av före tömning.
- Tömning av tanken sker mellan kl. 06.00-17.00.
- Det är ditt ansvar som kund att se till att vi kan ta oss fram till slamanläggningen. Avgift tas ut även om tömningen inte kan genomföras.
Innan du får tillståndsbeslut till din avloppsanordning ska slamtömningsentreprenören ha möjlighet att yttra sig. Fyll i blanketten och skicka den via mejl till kundservice@srvatervinning.se eller posta den till SRV återvinning, Box 1173, 141 24 Huddinge.
Du kan ansöka om förlängt hämtningsintervall av slam hos miljökontoret i din kommun eller hos Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (gäller Nynäshamn och Haninge)
Botkyrka (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Haninge (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Huddinge (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nynäshamn (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Salem (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För att installera en ny slamtank krävs att den är besiktigad och godkänd av din kommuns miljökontor eller Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.
Botkyrka (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Haninge (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Huddinge (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nynäshamn (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Salem (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fastighetsägaren ansvarar för att slamanläggningen vid den egna fastigheten kan tömmas på ett arbetsmiljöriktigt sätt. Det innebär bland annat att se till att slang inte behöver dras mer än 10 meter. För nya eller ombyggda anläggningar gäller alltid att miljökontorets beslut måste följas.
Vid fastigheter där avståndet från väg till anläggning är mer än 10 meter kan fastighetsägaren skaffa slang eller anlägga väg fram till anläggningen för att tömningen ska kunna utföras på ett arbetsmiljöriktigt sätt.
För den som inte väljer att själv skaffa slang, tar vi ut en avgift för de extra åtgärder som vi måste vidta för att kunna tömma slamanläggningar som ligger mer än 10 meter från slambilens uppställningsplats.
Åtgärderna kan till exempel handla om att två personer krävs för att dra slangen, eller att behöva använda en mindre slamkärra dragen av fyrhjulig motorcykel alternativt annan anpassad teknik för att dra slangen.
Arbetsmiljöverket gick ut redan 2010 med information till Sveriges alla kommuner om att arbetsmiljökraven vid slamtömning skulle skärpas. Slamtömning är ett tungt arbete och SRV återvinning AB är ålagda att följa arbetsmiljölagstiftningen, vilket innebär att en del förändringar som påverkar våra slamtömmare även påverkar dig som kund.
Vi har därför inlett en kartläggning av slamanläggningar, den kringliggande miljön, under vilka omständigheterna som slamtömning sker så att allt förhåller sig inom ramarna för Arbetsmiljöverkets regelverk. Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller i hela Sverige och i samtliga kommuner. SRV återvinning ansvarar för arbetet på Södertörn.
Här är Arbetsmiljöverkets förändringar i slamtömningens utförande:
- Slangdragning vid slamtömning är tungt och kräver dragkrafter högt över de nivåer som finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Långa dragsträckor med slang och/eller slangdragning i lutande terräng kan därför ordnas med lös eller nergrävd slang/sugledning som kan kopplas på vid hämtning. Tillkopplingen ska kunna ske i anslutning till hämtningsfordonets angöringsplats. Detta för att slippa tilläggsavgift för slangdragning.
- Vid lyft av brunnslock gäller max 15 kg som vikt på locket.
- Slambilen får inte skapa fara i trafiken när den står uppställd för slamsugning. Fordonets uppställningsplats ska inte vara skymd av t.ex. backkrön eller kurva. Chauffören ska inte riskera att bli påkörd. Vid arbete inom fastigheten ska chauffören inte utsättas eller utgöra fara för andra eller sig själv till exempel vid tömning i källare, trånga utrymmen m.m. Hänvisning: www.trafikverket.se
Länk till annan webbplats. och www.transportstyrelsen.se
Länk till annan webbplats.
- Transportvägen ska ha en bredd på minst 3,5 meter och nedhängande grenar och buskar ska beskäras så att fri sikt finns. Även på privat mark måste det finnas utrymme för bilen att vända samt komma till och från tömningsstället utan att behöva backa annat än vid vändning. Vägen ska även vara dimensionerad för hämtningsfordonet, som kan väga upp till 26 ton.
För ytterligare information
Se Arbetsmiljöverkets hemsida www.av.se Länk till annan webbplats.
Din slamtömning är schemalagd så om du behöver ändra något vill vi ha meddelande om det senast 5 arbetsdagar innan inplanerat tömningstillfälle eller tömningsperiod beroende på vilken tjänst du har (avtalad- eller ekonomitömning)
Slang
Om man väljer att skaffa en egen slang för att slippa avgifter för slangdragning ska slangen vara vakuumbeständig sugslang, dimension 3 tum /(76 mm invändigt). För att slangen inte ska ta skada bör den rullas ihop och förvaras skyddat från solljus, mycket viktigt att tänka på är att den änden av slangen som ska ner i anläggningen är helt rak annars kan det bli mycket svårt för chauffören att tömma anläggningen om den är lite böjd. Prova med att till exempel stoppa in en kvast eller lång pinne i slangen när denna förvaras eller fixera slangen helt rak mellan två tyngder.
En slang kan även grävas ner i marken, dock bör man kolla med tillverkaren att slangen inte tar skada av detta. Det är viktigt att det finns tillräckligt med slanglängd för att chauffören ska kunna nå ner i botten på anläggningen vid tömning, detta gäller slamavskiljare och anläggningar utan snabbkoppling.
För de fall kunden har egen slang som uppfyller de krav på längd och dimension som SRV har så ska slangen finnas framdragen senast kl. 06.00 på tömningsdagen (avtalad tömning) och under hela perioden (hela tvåveckors perioden för kunder med ekonomitömning). Är slangen inte framdragen kommer extra slangdragning att debiteras.
Rör
Rörsystemet ska vara vakuumbeständigt. Lämplig dimension är 3 tum, men om avståndet är långt, 80 meter eller mer, behöver rörets dimension vara 4 tum. Tänk på att undvika svackor i rörledningen, detta för att det inte ska bli slam kvar i rörsystemet som på vintern kan frysa till is med stopp som resultat. Placera röret gärna i lätt lutning.
Kopplingar
Alla extra slangar och rörsystem måste ha en Kardankoppling modell 42 KMS Hona för att kunna kopplas till slambilen. För slutna tankar eller ändar på slang/rörsystem där krävs en Kardankoppling modell 42 KVS Hane.
Leverantörer av utrustning
Utrustning kan köpas av valfri leverantör, var noga med att utrustningen blir korrekt. SRVs entreprenör är en av möjliga leverantörer. För att hitta lämplig teknisk lösning kan valfri konsult kontaktas.
Om vi inte hittar slamanläggningen eller om det finns hinder i vägen för slambil/slang blir det en så kallad bomkörning. Det gäller även om det inte är sandat och skottat så att vi kommer fram eller om locket är fastfruset eller om snabbkopplingen är fastfrusen. Vi tar ut en avgift för att vi varit på platsen, en framkörningsavgift.
Uppdaterad