Länk till startsida

Fastfrusna matavfallspåsar

När det är minusgrader finns risken att blöta och fuktiga matavfallspåsar fryser fast i kärlen för matavfall. För att undvika detta vill vi dela med oss av några tips.

Så här undviker du att papperspåsen fryser fast i kärlet:

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken så att det blir så torrt som möjligt när du lägger det i papperspåsen. Vid soppa/gryta – häll ut eventuella rester i slasken först och lägg bara ”bitarna” i matpåsen
  • Låt kaffefilter och tepåsar torka innan du lägger dem i papperspåsen.
  • Använd påshållaren du fick av oss. Den hjälper till att ventilera papperspåsen.
  • Lägg även använt hushållspapper, servetter (både färgade och ofärgade går bra) och eventuellt lite tidningspapper (utan häftklamrar) i botten av papperspåsen.
  • Är din papperspåse fuktig kan du som har det bruna matavfallskärlet använda hyllan som är monterad i kärlet. Ställ din påse på hyllan så den fryser tills nästa påse byter av den. För dig som har Sorterahemma rekommenderar vi att du ställer ut påsen någon timme innan du slänger den så den hinner frysa (ställ den så att inte fåglar kommer åt den).
  • Om du har ett brunt kärl för matavfall kan du lägga en dagstidning i botten av kärlet efter tömning så att det är den som fryser fast och inte matavfallspåsarna.

Om papperspåsarna frusit fast:

Du kan lossa papperspåsarna genom att stöta ett kvastskaft mot dem i kärlet. (dagen innan tömning eller före kl. 06.00 på dagen för tömning)

OBS! Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss ev fastfrusna påsar i kärlet. Våra chaufförer har ingen möjlighet/ansvar att gå ut och spetta loss fastfruset avfall ur kärlet. Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering.

Läs mer om varför det är viktigt att sortera matavfall. Länk till annan webbplats.

Följ SRV:

© SRV Återvinning AB | Org.nr: 556053-7515