Länk till startsida
Varningsmeddelande

Information till dig som fått en faktura från oss. Läs mer

Person lägger matavfall i matavfallspåse

Matavfallssortering

I genomsnitt slänger varje svensk minst 70 kg matavfall om året. Avfall som inte bara kan bli biogas utan även biogödsel. Här samlar vi information om matavfallssortering, varför det är bra, hur du gör det och vad du behöver för utrustning.

SRV har tillsammans med ägarkommunerna satt mål för hur stor andel verksamheter, privatkunder och lägenhetsinnehavare som sorterar sitt matavfall. I en perfekt värld skulle det vara 100 % eftersom att sortera ut matavfallet är ett enkelt sätt att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Matavfallet som vi samlar in förbehandlas till en så kallad slurry som sedan pumpas över till rötkammare för att bilda biogas. Det som blir över efter denna process kan dessutom användas som biogödsel. Dubbel miljönytta.

Beroende på vilken typ av kund du är och vilket abonnemang du har ser utrustning och tjänster olika ut. Läs mer om hur matavfallssortering går till i praktiken nedan.

Kundtjänst ikon

KUNDSERVICE

Undrar du hur du ska sortera?
Sök i vår sorteringsguide

Vad kostar våra olika abonnemang?
Taxor och avgifter

Vill du byta abonnemang?
Byt abonnemang

Om matavfall

Vad är matavfall?

Allt du kan tänka dig att äta är matavfall, plus lite till. Vill du veta mer exakt om det du ska sortera är matavfall eller inte kan du söka i vår sorteringsguide.

Det här kan du lägga i matavfallspåsen

  • Rester av kött, fisk, skaldjur
  • Pasta, ris, potatis, nudlar m.m.
  • Rester av bröd, äggskal
  • Rester av grönsaker, frukt
  • Teblad, tepåse, kaffesump, filter
  • Hushållspapper, färgade- och ofärgade servetter

Det här ska du inte lägga i matavfallspåsen

  • Snus, cigaretter, aska
  • Kattsand, blomjord, krukväxter
  • Damm, dammsugarpåsar
  • Blöjor, bindor
  • Vinkorkar, kapsyler
  • Glasspinnar, ätpinnar, stearinljus

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet tas emot av vår förbehandlingsanläggning som maler ner det och blandar det med vatten, en så kallad slurry. Slurryn kan sedan rötas till biogas som är ett helt förnyelsebart drivmedel som inte tillför atmosfären någon ny koldioxid. Restmassan efter rötningen är biogödsel som är ett miljövänligt gödsel som jorbruket kan använda.

Visste du att?

  • Om allt matavfall i Sverige återvanns skulle det motsvara 100 miljoner liter bensin.
  • Varje bensin- eller dieselfordon som ersätts av ett biogasdrivet fordon innebär att klimatpåverkan minskar med ca 90 %.
  • En biogasbil kan köra lite mer än 1 km på 1 kg matavfall.

Vi hämtar matavfall och restavfall i samma sopbil

Vi har sopbilar med både ett fack, två och fyra fack. I tvåfacksbilarna hämtas både sorterat matavfall och restavfall som alltså hamnar i olika fack i bilens skåp. Fyrfacksbilen som hämtar sorterade sopor hos Sorterahemmakunder har fyra separata fack i sitt skåp.

Video över hur sophämtningen går till med en tvåfacksbil. Videon är ej anpassad för synskadade.

Matavfallskärl och påsar

Privatkund i villa och fritidshus

Det bruna kärlet
När du väljer att sortera ut ditt matavfall får du ett separat brunt kärl på 140 l. Kärlet ställer du ut tillsammans med ditt gröna kärl för restavfall (vanliga soppåsen).

Volymen på kärlet är 140 liter och har måtten 1065 x 543 x 480 mm. Kärlet är utvecklat speciellt för organiskt avfall, för att uppfylla de specifika krav som ställs på en korrekt insamling och hantering av biologiskt avfall. Kärlet har ventiler på båda sidorna. Du behåller ditt gamla kärl för restavfall.

I kärlet sitter en hylla monterad. Ställ din papperspåse med matavfall på den under vinterhalvåret tills den frusit så riskerar du inte att påsarna fryser fast i kärlet. När det är dags att slänga nästa matavfallspåse puttar du bara ner föregångaren. Hyllan viker sig automatiskt tillbaka under tömningen.

Sorterahemma
Du som har abonnemanget Sorterahemma sorterar ditt matavfall i ett fack i kärl 1.

Privatkund i lägenhet eller med gemensamhetsanläggning

Du vänder dig till fastighetsägaren eller styrelsen med önskemål om att du önskar börja med matavfallssortering. Prata gärna med dina grannar med! Ju fler ni är som vill så ökar chansen att ni får möjligheten. När din förening beslutat att matavfallssortera kontaktar ni vår kundservice.

Storkök, restauranger och butiker

Matavfallskärlen för verksamheter som ger upphov till större mängder matavfall är vita där en brun papperssäck avsedd för matavfall monteras på insidan. Kärlet är på 140 liter.

Den bruna påsen

Privatkunder som sorterar ut sitt matavfall använder den bruna påsen. Den bruna påsen är tillverkad av vattenavvisande papper. En stark botten med stor limyta gör påsen fukttålig och hållbar. Fyll aldrig påsen mer än till den streckade linjen. Använd aldrig plastpåsar till matavfallet.

Tillsammans med kärlet får du en ventilerad påshållare. Den ventilerade påshållaren ser till att papperspåsen håller sig någorlunda torr. Du monterar den enkelt under diskbänken. Skulle påsen bli missfärgad, fläckig och fuktig så är det helt naturligt men låt gärna blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.

Den bruna säcken

Restauranger och storkök sorterar matavfall i bruna papperssäckar som monteras i matavfallskärlen. Säckarna är på 140 liter.

Slut på matavfallspåsar?

Du som sorterar matavfall kan hämta matavfallsspåsar på samtliga återvinningscentraler. Du kan även hämta matavfallspåsar i utvalda livsmedelsbutiker.

Sorterahemma
Sorterahemmakunder har möjligheten att klämma fast en matavfallspåse i locket på ditt kärl innan nästa tömning. Då lämnar vi en ny uppsättning med påsar. Är de helt slut kan du skriva en lapp och klämma fast den.

Butiker
Butiker kan beställa matavfallspåsar på pall genom att fylla i ett beställningsformulär.

Beställ matavfallspåser till butik


Tips om matavfall och påse

Så här undviker du att papperspåsen fryser fast i kärlet:

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken så att det blir så torrt som möjligt när du lägger det i papperspåsen. Vid soppa/gryta – häll ut eventuella rester i slasken först och lägg bara ”bitarna” i matpåsen
  • Låt kaffefilter och tepåsar torka innan du lägger dem i papperspåsen.
  • Använd påshållaren du fick av oss. Den hjälper till att ventilera papperspåsen.
  • Lägg även använt hushållspapper, servetter (både färgade och ofärgade går bra) och eventuellt lite tidningspapper (utan häftklamrar) i botten av papperspåsen.
  • Är din papperspåse fuktig kan du som har det bruna matavfallskärlet använda hyllan som är monterad i kärlet. Ställ din påse på hyllan så den fryser tills nästa påse byter av den. För dig som har Sorterahemma rekommenderar vi att du ställer ut påsen någon timme innan du slänger den så den hinner frysa (ställ den så att inte fåglar kommer åt den).
  • Om du har ett brunt kärl för matavfall kan du lägga en dagstidning i botten av kärlet efter tömning så att det är den som fryser fast och inte matavfallspåsarna.

Om papperspåsarna frusit fast:

Du kan lossa papperspåsarna genom att stöta ett kvastskaft mot dem i kärlet. (dagen innan tömning eller före kl. 06.00 på dagen för tömning)

OBS! Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss ev fastfrusna påsar i kärlet. Våra chaufförer har ingen möjlighet/ansvar att gå ut och spetta loss fastfruset avfall ur kärlet. Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering.

När temperaturen stiger har vi tips på vad du kan göra för att undvika fukt och lukt.
  • Använd alltid påshållaren.
  • Fyll påsen till max 3/4. Släng påsen minst var tredje dag, även om den inte är full.
  • Släng hushållspapper och använda servetter med matavfallet, det suger upp en hel del av det fuktiga.
  • Låt kaffesumpen torka till en stund innan du slänger den.
  • Lägg en vikt tidningssida i botten på papperspåsen om du vet att du kommer slänga mycket blött material.
  • Vik ihop påsen noggrannt innan du lägger den i avfallskärlet.
  • Under de varma sommardagarna kan man använda sig av dubbla papperspåsar.
  • Ställ kärlet på en skuggig plats.
  • Låt locket stå på glänt så att det kommer in luft i kärlet.
  • Tvätta kärlet invändigt efter tömning. Häll gärna i några droppar ättika i kärlet efteråt.

Mer information

Vi har en miljöstyrande taxa. Det innebär att du som valt abonnemang matavfallssortering får en lägre taxa som tack för att du ger vår miljö och vårt klimat en skjuts i rätt riktning. Tillsammans med dig kan vi minska utsläppen av koldioxid i atmosfären samt minska beroendet av konstgödsel inom jordbruket.

Genom att välja matavfallssortering ingår du en överenskommelse med SRV återvinning och din kommun om att sortera ut matavfall. Det betyder att du som kund åtar dig visst ansvar att faktiskt använda det bruna kärlet och sortera matavfall då din miljöinsats ger dig en lägre taxa.

När annat än matavfall hamnar i det bruna kärlet riskerar det förstöra ett helt lass med korrekt sorterat matavfall. Detta drabbar dig som sköter din matavfallssortering då det kan tillintetgöra miljöinsatsen samt tvinga oss till en större höjning av taxan. Därför har vi tillsammans med din kommun beslutat att införa en felsorteringsavgift för att säkra kvalitén på matavfallet.

Vanliga frågor

Snabblänkar

Uppdaterad

Följ SRV:

© SRV återvinning AB | Org.nr: 556053-7515