Vi har rättat ett fel i turlistan för mobil ÅVC. Rätt tider är: Krokskär, söndag den 25 april, 09.00-12.00. Bedarön, söndag den 25 april, 13:00 tills det blir klart. Läs mer
Behöver du hjälp med något av det här?
Information med anledning av Corona-viruset
Med anledning av den påverkan som det nya coronaviruset och COVID-19 har på hela samhället vill vi på SRV återvinning ge information kring hur vi arbetar i denna situation, eventuella förändringar samt vad du som kund bör tänka på.
Vanliga frågor just nu
Beställ extra hämtning av hushållssopor, grovavfall eller latrin i det här formuläret. Beställ extra slamtömning här. Mer information om hämtning av verksamhetsavfall hittar du här.
Har ditt sopkärl gått sönder eller försvunnit? Gör en reklamation här.
Större mängder frityr- och matolja hälls på dunk och lämnas till återvinningscentral. Kontakta ÅVC-personal om du är osäker. Oljan transporteras sedan till en reningsanläggning. Tänk på att inte hälla ut matfett i avloppet. Mindre mängder frityr- eller matolja slängs i vanliga soppåsen. Titta gärna i vår sorteringsguide för fler sorteringstips.
Behöver du beställa nytt eller extra passerkort till våra återvinningscentraler. Kostnaden för ett nytt kort är 120 kr inkl. moms. Har ditt kort kommit bort spärrar vi det samtidigt som vi skickar ut det nya. Beställ ÅVC-kort här.
Andra frågor och svar
Sophämtning
Var och hur ska sopkärlet vara placerat?
I villa- och radhusområden lämpade för sopbilar som tömmer sopkärlen automatiskt med en hydraulisk arm, är det viktigt:
- att kärlen står på plant underlag i gatunivå
- att kärlen står högst 1,5 meter från körbar väg
- att du lämnar fritt utrymme runt kärlen (minst 50 centimeter)
- att området ovanför kärlen är fritt från exempelvis trädgrenar och låga ledningar
- att kärlen står på plats från klockan 06.00 tömningsdagen
- att det är snöröjt och sandat under vintern.
- att ev. fastfruset avfall är lösgjort. Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering.
- att det inte finns trappor eller andra avsatser mellan kärlen och sopbilen
- att det ska vara lätt att ta tag i handtaget på lockets baksida och rulla sopkärlet till bilen (Sorterahemma)
Som fastighetsägare ansvarar du för att transportvägen fram till tömningsplatsen hålls i framkomligt skick. Enskild väg, samfälld väg och tomtmark som utnyttjas vid hämtning ska vara så dimensionerad och hållas i sådant skick att den är farbar för sopbilen. På vintern ska vägen vara skottad och sandad.
Se bild hur sopkärlen ska vara placerade
Sorterahemmakärlens placering
Utöver ovanstående regler ska Sorterahemmakärlen stå med de stora hjulen ut mot gatan.
Matavfallskärlets placering
Kärlets framsida ska placeras med framsidan mot vägen dvs hjulen pekar in mot tomten. Kärlen placeras med 50 cm fritt utrymme runt om och minst 50 cm isär. Det är även viktigt att kärlet för matavfall står till höger och kärlet för restavfall står till vänster - från vägen sett. Vi har även gjort en liten film som visar hur vi vill att de ska stå!
- Fastighetsinnehavaren ansvarar för att betala renhållningsavgift för insamling och behandling av avfallet.
- Renhållningsavgiften består av grundavgift och hämtningsavgift samt ev. tillägg och rabatter.
- Fakturering av renhållningsavgiften sker på uppdrag av kommunerna av SRV återvinning AB i form av en årsfaktura i början av året. Ersättning erläggs direkt till SRV återvinning AB.
- Fastighetsinnehavaren ansvarar för att meddela SRV om äganderättsförhållandena förändras.
- Sopkärlen ska vid tömningstillfället vara uppställda vid tomtgränsen, eller plats som kommunen anvisat, på det sätt som SRV anvisat. Avfallsbehållaren får inte vara fyllt mer än att det är lätt att tillsluta.
- Fastighetsinnehavaren ska se till att hålla transportvägen till tömningsplatsen för avfallsbehållaren framkomlig. Vägen ska hållas i sådant skick att den är farbar för renhållningsfordon.
- Det är fastighetsägarens ansvar att paketera avfallet på ett sådant sätt att tömningen av kärlen fungerar tillfredställande även på vintern, t ex genom att ta loss eventuellt fastfrusna sopor.
Om du under en längre tid än tre månader inte använder ditt hus kan du begära uppehåll i sophämtningen. Detta gör du hos miljökontoret i din hemkommun.
Vill du ha uppehåll i hämtning tar du kontakt med din kommun. För uppehåll i säsongshämtning behöver din anmälan vara kommunen tillhanda senast 15 april varje år.
Här kan du ladda ner en pdf över SRVs alla containrar, behållare och kärl?
Återvinningscentral (ÅVC)
På återvinningscentralerna lämnar du som privatkund skrymmande och farligt avfall som inte ska slängas i rullkärlet eller soppåsen hemma. Möbler, vitvaror, virke, trädgårdsavfall, elektronikskrot, färgrester och lösningsmedel är några exempel. Asbest lämnas till vår återvinningsanläggning på Gladö i Huddinge.
Företagskunder får inte lämna farligt avfall eller elavfall på återvinningscentralen utan hänvisas med detta avfall till Farligt avfall på Gladö i Huddinge.
Sök och läs mer om hur du sorterar dina sopor i vår sorteringsguide.
- Har du symptom som hosta, andningssvårigheter eller feber ska du stanna hemma. Vi värnar din, andra besökare och vår personals hälsa och därför ber vi dig stanna hemma vid minsta misstanke om sjukdom.
- För att kunna garantera en smidigt, effektiv avfallshantering för dig samtidigt som vi undviker att sprida smitta kan du packa bilen smart. Vi har kartor över varje ÅVC där du ser hur containrarna är placerade och kan på så sätt packa bilen för så snabb sortering som möjligt på plats.
- Avvakta om det är mycket folk vid just den containern du ska till. Vi vill hålla nere antalet besökare som vistas vid respektive containeryta och ber dig lyssna på personalen om de ber dig invänta din tur.
- De ökade försiktighetsåtgärderna kan resultera i köer vid containerytorna såväl som in till ÅVC, vi ber er ha överseende med det.
- Respektera anvisningar från vår personal.
- Använd gärna handskar när du hanterar ditt avfall. Sprita händerna hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Vi kan inte svara på detta idag. Det beror bland annat på hur Covid-19 pandemin utvecklas. Vi håller vår hemsida uppdaterad med aktuell information om öppettider.
Vi stänger våra ÅVC:er på måndagar för att vi ska kunna möta efterfrågan med vår befintliga bemanning och samtidigt säkerställa att vi även fortsättningsvis följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer (max antal besökare på 50 personer och säkerhetsavstånd om 2 meter mellan individer). Vi gör det även för att kunna stärka och säkerställa bemanningen under helgerna.
Ja! Human Bridge har containrar på alla våra återvinningscentraler. Här kan du lämna både hela och trasiga begagnade kläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier. Endast hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer.
Fler möjligheter till återbruk på ÅVC:
ÅVC Flemingsberg
Organisationen Hela människan tar emot mindre möbler på ÅVC Flemingsberg varje tisdag kl 13:00-19:00.
ÅVC Jordbro
Haninge kommun sköter insamlingen genom secondhandbutiken Fyndet. Fyndet tar emot möbler. Fyndet hittar du på Hantverkarvägen i Haninge.
ÅVC Nynäshamn
Human Bridge har en container för textilinsamling på ÅVC Nynäshamn. Du har möjlighet att lämna kläder och andra textilier till återanvändning under ÅVC Nynäshamns öppettider.
ÅVC Salem
Organisationen Hela människan tar emot mindre möbler på Salem ÅVC varje tisdag kl 13:00-19:00.
ÅVC Skyttbrink
Human Bridge har en container för textilinsamling på ÅVC Skyttbrink. Du har möjlighet att lämna kläder och andra textilier till återanvändning under ÅVC Skyttbrinks öppettider.
Kunder som bor i villa, radhus eller har ett fritidshus får ett passerkort hemskickat automatiskt när de registrerar sig som kund. Du som bor i lägenhet behöver istället beställa ett passerkort.
Om du bor i villa, radhus eller har ett fritidshus och begär uppehåll i sophämtningen har du under den perioden inte heller tillgång till återvinningscentrelen. Du får med andra ord vänta med att beställa passerkort tills du har sophämtning och betalar grundavgift. Har du redan ett passerkort och begär uppehåll i sophämtningen spärras ditt kort under den perioden.
Om ditt passerkort gått sönder eller kommit bort kan du beställa ett nytt mot en avgift. Vi spärrar då ditt trasiga eller borttappade kort.
Att lämna avfall på återvinningscentralen ingår i sophämtningstaxan som du betalar. Att vara tillgängliga bara för boende i kommunen leder i förlängningen till mindre mängder avfall på återvinningscentralen. Det ger lägre kostnader för behandling och transport, vilket gör att vi kan hålla nere sophämtningstaxan åt dig som kommuninvånare.
Alla hushåll i Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Salems kommuner är välkomna att gratis lämna sitt grovavfall på SRV:s återvinningscentraler. Glöm bara inte ditt passerkort.
Företag kan köpa passerkort laddat med tio besök. Köp företagskort till ÅVC.
Företag får inte lämna farligt avfall eller elektronik på våra återvinningscentraler utan hänvisas till vår anläggning för farligt avfall på Gladö. Lämna farligt avfall.
Vår bedömning är att våra kunder vill följa de nya riktlinjerna och på alla sätt minimera sina sociala kontakter och avbokar, ställer in eller skjuter upp alla de aktiviteter som inte är absolut nödvändiga. I den mån det är absolut nödvändigt att besöka en ÅVC, så har vi fortfarande öppet på samtliga ÅVC utom Fittja tisdag-söndag med undantag för helgerna.
Julpapper och julkartonger sorteras som pappersförpackningar och kan lämnas på vanlig Återvinningsstation (ÅVS). Julsnöre går som restavfall i hushållssoporna.
- Endast boende i våra ägarkommuner kan kostnadsfritt lämna avfall på våra åtta återvinningscentraler. Du behöver ett passerkort för att få lämna avfall.
- Det är endast du som "ägare" till avfallet som personligen kan lämna det kostnadsfritt, du kan därför inte skicka iväg avfallet med till exempel byggfirman som renoverar hemma hos dig. De ska i sådant fall inneha företagskort.
- Du får lämna max 3 kbm avfall per tillfälle på återvinningscentralerna
- Det råder rökförbud på samtliga återvinningscentraler
- Maxvikt på fordon är 3,5 ton
- Maxhastighet 10 km/h inne på området
- Max 1 minuts tomgångskörning gäller på samtliga ÅVC
- Arbetsfordon har företräde
- Det är förbjudet att ta från containrar, miljöstationen och andra behållare.
- Stöld och hot polisanmäls
- Våra återvinningscentraler är anpassade för bilburna, om du går eller cyklar till din ÅVC ber vi dig att vara uppmärksam på våra infarter för att undvika olyckor.
- Företag och verksamheter ska betala för avfallslämning på våra återvinningscentraler. Det gör du genom att beställa ett företagskort.
- Vi förbehåller oss rätten att neka personer att lämna avfall kostnadsfritt när vi misstänker att det är avfall från verksamheter och företag.
Slamtömning och fettavskiljare
- Två veckor innan du har slamtömning får du en påminnelse hemskickad du kan även få reda på när du har slamtömning genom att kontakta kundservice på 0200-26 46 00.
- Se till att vägnummer, fastighetsbeteckning och gärna ditt namn syns tydligt.
- Markera slamanläggningens läge på tomten. Beställ gärna vår kostnadsfria markeringsvimpel.
- Har ni egen sugslang ska den vara utlagd i hela sin längd mellan anläggning och slambilens uppställningsplats. Honkoppling vid slambilens uppställningsplats och hankopplingen närmast anläggningen.
- Se till att anläggningens lock och/eller manlucka samt snabbkopplingär frilagda och lättåtkomliga samt att locket inte är fastfruset.
- Röj undan eventuella hinder för slang och fordon. Elstängsel måste vara avstängda. Husdjur (hund, häst) måste hållas inomhus.
- Meddela oss om det inte går att köra på vägen i ditt område. Avgift tas ut även om tömning inte kan göras.
- Skotta och sanda på vintern. Kontrollera att snabbkopplingen inte har frusit och meddela oss om så är fallet. Vid frusen snabbkoppling, har vi inte möjlighet att tömma.
- Har du ett vakuumsystem, tänk på att vakuumet måste stängas av före tömning.
- Tömning av tanken sker mellan 06.00-15:00.
Slang
Om man väljer att skaffa en egen slang för att slippa avgifter för slangdragning ska slangen vara vakuumbeständig sugslang, dimension 3 tum /(76 mm invändigt). För att slangen inte ska ta skada bör den rullas ihop och förvaras skyddat från solljus, mycket viktigt att tänka på är att den änden av slangen som ska ner i anläggningen är helt rak annars kan det bli mycket svårt för chauffören att tömma anläggningen om den är lite böjd. Prova med att till exempel stoppa in en kvast eller lång pinne i slangen när denna förvaras eller fixera slangen helt rak mellan två tyngder.
En slang kan även grävas ner i marken, dock bör man kolla med tillverkaren att slangen inte tar skada av detta. Det är viktigt att det finns tillräckligt med slanglängd för att chauffören ska kunna nå ner i botten på anläggningen vid tömning, detta gäller slamavskiljare och anläggningar utan snabbkoppling.
Rör
Rörsystemet ska vara vakuumbeständigt. Lämplig dimension är 3 tum, men om avståndet är långt, 80 meter eller mer, behöver rörets dimension vara 4 tum. Tänk på att undvika svackor i rörledningen, detta för att det inte ska bli slam kvar i rörsystemet som på vintern kan frysa till is med stopp som resultat. Placera röret gärna i lätt lutning.
Kopplingar
Alla extra slangar och rörsystem måste ha en Kardankoppling modell 42 KMS Hona för att kunna kopplas till slambilen. För slutna tankar eller ändar på slang/rörsystem där krävs en Kardankoppling modell 42 KVS Hane.
Leverantörer av utrustning
Utrustning kan köpas av valfri leverantör, var noga med att utrustningen blir korrekt. SRVs entreprenör är en av möjliga leverantörer. För att hitta lämplig teknisk lösning kan valfri konsult kontaktas.
För att installera en ny slamtank krävs att den är besiktigad och godkänd av din kommuns miljökontor eller Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund. Besiktningen är kostnadsfri.
Botkyrka (extern länk)
Haninge (extern länk)
Huddinge (extern länk)
Nynäshamn (extern länk)
Salem (extern länk)
Innan du får tillståndsbeslut till din avloppsanordning ska slamtömningsentreprenören ha möjlighet att yttra sig. Fyll i blanketten och skicka in till: SRV återvinning, Slamavdelningen, Box 1173, 141 24 Huddinge.
För avbokning av slamtömning gäller speciella regler. Kontakta kundservice.
Om vi inte hittar slamanläggningen eller om det finns hinder i vägen för slambil/slang blir det en så kallad bomkörning. Det gäller även om det inte är sandat och skottat så att vi kommer fram eller om locket är fastfruset eller om snabbkopplingen är fastfrusen. Vi tar ut en avgift för att vi varit på platsen, en framkörningsavgift.
Fastighetsägaren ansvarar för att slamanläggningen vid den egna fastigheten kan tömmas på ett arbetsmiljöriktigt sätt. Det innebär bland annat att se till att slang inte behöver dras mer än 10 meter. För nya eller ombyggda anläggningar gäller alltid att miljökontorets beslut måste följas.
Vid fastigheter där avståndet från väg till anläggning är mer än 10 meter kan fastighetsägaren skaffa slang eller anlägga väg fram till anläggningen för att tömningen ska kunna utföras på ett arbetsmiljöriktigt sätt.
För den som inte väljer att själv skaffa slang, tar vi ut en avgift för de extra åtgärder som vi måste vidta för att kunna tömma slamanläggningar som ligger mer än 10 meter från slambilens uppställningsplats.
Åtgärderna kan t.ex. handla om att två personer krävs för att dra slangen, eller att behöva använda en mindre slamkärra dragen av fyrhjulig motorcykel alternativt annan anpassad teknik för att dra slangen.
Den extra kostnaden för slangdragning är enligt 2018 års taxa 265 kronor per påbörjad 10-meters intervall från 10 meter och uppåt vid varje tömning. De kunder som redan har utfört någon åtgärd för att minska dragavståndet till max 10 meter slipper den extra kostnaden vid tömning.
Arbetsmiljöverket gick ut redan 2010 med information till Sveriges alla kommuner om att arbetsmiljökraven vid slamtömning skulle skärpas. Slamtömning är ett tungt arbete och SRV återvinning AB är ålagda att följa arbetsmiljölagstiftningen, vilket innebär att en del förändringar som påverkar våra slamtömmare även påverkar dig som kund.
Vi har därför inlett en kartläggning av slamanläggningar, den kringliggande miljön, under vilka omständigheterna som slamtömning sker så att allt förhåller sig inom ramarna för Arbetsmiljöverkets regelverk. Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller i hela Sverige och i samtliga kommuner. SRV återvinning ansvarar för arbetet på Södertörn.
Här är Arbetsmiljöverkets förändringar i slamtömningens utförande:
- Slangdragning vid slamtömning är tungt och kräver dragkrafter högt över de nivåer som finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Långa dragsträckor med slang och/eller slangdragning i lutande terräng kan därför ordnas med lös eller nergrävd slang/sugledning som kan kopplas på vid hämtning. Tillkopplingen ska kunna ske i anslutning till hämtningsfordonets angöringsplats. Detta för att slippa tilläggsavgift för slangdragning.
- Vid lyft av brunnslock gäller max 15 kg som vikt på locket.
- Slambilen får inte skapa fara i trafiken när den står uppställd för slamsugning. Fordonets uppställningsplats ska inte vara skymd av t.ex. backkrön eller kurva. Chauffören ska inte riskera att bli påkörd. Vid arbete inom fastigheten ska chauffören inte utsättas eller utgöra fara för andra eller sig själv t.ex. vid tömning i källare, trånga utrymmen m.m. Hänvisning: www.trafikverket.se
och www.transportstyrelsen.se
- Transportvägen ska ha en bredd på minst 3,5 meter och nedhängande grenar och buskar ska beskäras så att fri sikt finns. Även på privat mark måste det finnas utrymme för bilen att vända samt komma till och från tömningsstället utan att behöva backa annat än vid vändning. Vägen ska även vara dimensionerad för hämtningsfordonet, som kan väga upp till 26 ton.
För ytterligare information
Se Arbetsmiljöverkets hemsida www.av.se
Matavfallssortering
Vi hämtar ditt restavfall och matavfall i en så kallad tvåfacksbil, den är uppdelad i två fack; ett för matavfallet och ett för dina vanliga sopor.
Sorterahemmabilen har fyra fack som gör att avfallet inte blandas.
Matavfallet tas emot av vår förbehandlingsanläggning som maler ner det och blandar det med vatten, en så kallad slurry. Slurryn kan sedan rötas till biogas som är ett helt förnyelsebart drivmedel som inte tillför atmosfären någon ny koldioxid. Restmassan efter rötningen är biogödsel som är ett miljövänligt gödsel som jorbruket kan använda.
Försluter du varje matavfallspåse ordentligt och ser till att det inte hamnar matavfall på marken finns ingen risk för råttor.
I dagsläget erbjuder vi enbart utsortering av matavfall i papperspåsar. Majsstärkelsepåsar innehåller fortfarande plast och det förorenar den biogödsel som är restprodukten vid biogasframställning. Om gödslet innehåller plastrester får det inte användas inom jordbruk.
Nej, papperspåsen som du får gratis är speciellt framtagen att lösas upp vid förbehandlingen av matavfallet. Använder du en annan påse får hela lasset med matavfall förbrännas som restavfall.
Går kärlet sönder, eller försvinner kontaktar du kundservice så får du ett nytt utan kostnad. Rengöring av kärlet kan du antingen göra själv när du vill eller beställa kärltvätt.
När det råder minusgrader rekommenderar vi att ställa matavfallspåsen på hyllan som är monterad i kärlet, då fryser påsen i sig och riskerar då inte att frysa fast i själva kärlet. Du puttar bara ner påsen när du går ut med nästa.
OBS! Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss ev fastfrusna påsar i kärlet.
Våra chaufförer har ingen möjlighet/ansvar att gå ut och spetta loss fastfruset avfall ur kärlet.
Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering.
I ett startkit som kommer tillsammans med det separata kärlet får du en hållare i plast som du enkelt fäster upp under diskbänken, den ventilerar påsen och förebygger lukt och att påsen går sönder.
I den nya taxan premieras matavfallssortering, det ska löna sig att vara miljövän.
SRV och våra ägarkommuner arbetar för att minska matsvinnet samt för att öka återvinningen av matrester. Matresterna används till produktion av biogas och biogödsel. Ett annat sätt att återvinna matresterna är i en godkänd kompost. Det är din hemkommun som ger tillstånd till kompostering. Information om kompostering hittar du på din kommuns hemsida.
Vi erbjuder ett antal möjligheter för hushåll i enbostadshus att källsortera matavfallet. Sorteringen kan ske genom att du:
- kompletterar ditt gröna osorterade kärl med ett brunt kärl för matavfall. Abonnemanget heter "källsortering av Matavfall",
- abonnerar på vår tjänst "Sorterahemma",
- eller att du använder en, av kommunen, godkänd kompost.
Om ditt hushåll väljer något av dessa alternativ får ni en lägre avfallstaxa. Det beror på att SRV har en miljöstyrande avfallstaxa.
Om ditt hushåll har en avfallskvarn ger det inte en lägre taxa eftersom ambitionen är att matavfallet ska återvinnas.
Felsorteringsavgiften faktureras separat, den kommer alltså inte på din kvartalsfaktura.
Om vi inte ser en bättring efter att vi meddelat dig som kund att vi ser brister i din sortering så får du en felsorteringsavgift varje gång det är felsorterat eller som kärlet inte är framställt.
Anser du dig inte ha något matavfall så är det vårt abonnemang osorterat som är det enda alternativet vi kan erbjuda dig. Matavfallet som vi samlar in och producerar biogas och biogödsel av är det som ger en rätt till den lägre avfallstaxan. Alternativt att du har en av kommunen godkänd kompost. För att få din kompost godkänd kontaktar du miljökontoret i din kommun.
Att kompostera sitt matavfall är också en form av matavfallssortering. Du som komposterar ditt matavfall måste dock ha en kompost godkänd av din kommun för att ha rätt till den lägre taxan
Jag har glömt dra fram kärlen inför tömning
Om du vid enstaka tillfällen glömmer att dra fram båda kärlen kan du beställa en extra tömning på vår hemsida. Skulle det dock vara så att enbart det bruna kärlet saknas vid återkommande tillfällen meddelar vi dig som kund att om vi inte ser en bättring så kommer det leda till du blir tvungen att betala felsorteringsavgift.
Bortrest
Om kärlen inte står framrullade vid enstaka tillfällen vid varje tömning utfärdar vi ingen felsorteringsavgift. Vi utgår då ifrån att du antingen glömt att dra fram kärlen inför tömningstillfället eller att du är bortrest. Står dina kärl permanent vid farbar väg kan vi notera om det ligger restavfall i det gröna kärlet men inte något matavfall i det bruna.
De som återkommande har felsorterat matavfall samt de som inte använder sitt matavfallskärl överhuvudtaget.
När annat än matavfall ligger i det bruna kärlet eller facket för matavfall samt när matavfallskärl inte används alls. Andra påsar än den bruna papperspåsen får ej heller användas.
Det händer att man glömmer dra fram kärl eller kanske lägger en felaktig påse i sitt kärl och alla kan göra misstag ibland. Vi vill först och främst se en bättring hos de kunder där vi upplever att det är återkommande problem. Innan du får en felsorteringsavgift får du hem ett brev om att vi önskar se en förbättring. Anser vi att det efter en tid inte skett en förändring så blir det först då aktuellt med en felsorteringsavgift.
Matavfallssortering i brunt kärl
Vi har en kamera vid tippfickan där det sorterade avfallet trillar ner i respektive fack i bilen. Det ger chauffören möjlighet att se om det är annat än matavfall i det bruna kärlet.
Sorterahemma
Sophämtningen sker manuellt så chauffören ser om avfallet är korrekt sorterad eller ej.
Felsorteringsavgiften ligger på 500 kr per tillfälle och kärl.
Genom att välja matavfallssortering ingår du en överenskommelse med SRV återvinning och din kommun om att sortera ut matavfall. Det betyder att du som kund åtar dig visst ansvar att faktiskt använda det bruna kärlet och sortera matavfall då din miljöinsats ger dig en lägre taxa.
När annat än matavfall hamnar i det bruna kärlet riskerar det förstöra ett helt lass med korrekt sorterat matavfall. Detta drabbar dig som sköter din matavfallssortering då det kan tillintetgöra miljöinsatsen samt tvinga oss till en större höjning av taxan. Därför har vi tillsammans med din kommun beslutat att införa en felsorteringsavgift för att säkra kvalitén på matavfallet.
Du som väljer att kompostera ditt matavfall får den lägre taxan för matavfallssortering eftersom du fortfarande sorterar ditt matavfall. Kontakta kundcervice för mer information kring hemkompostering.
Påsar till matavfallet ingår i priset för tjänsten. När du får kärlet följer påsar med i välkomstpaketet. När påsarna håller på att ta slut kan du hämta nya på närmaste ÅVC samt på utvalda butiker.
Här kan du hämta matavfallspåsar
Botkyrka
- Coop Stormarknad, Bryggarvägen 9
- ICA Kvantum Tumba Centrum, Tumba Torg 7
- ICA Maxi, Kumla Gårdsväg 30
- ICA Nära Vårsta, Ringvägen 1
- ICA Supermarket Solbo, Björkvägen 2
- ICA Kvantum Tumba Centrum, Tumba Torg 7
- Tullinge medborgarkontor, Nyängsvägen 3
- Närbutiken i Tullinge, Flottiljvägen 85
Haninge
- ICA Maxi stormarknad, Österport 4
- LIDL Norrby, Torfastleden 1
- Hemköp Västerhaninge, Kyrkvägen 4
- ICA Supermarket Västerhaninge, Tungelstavägen 24
- Coop Konsum Västarhaninge, Centrumvägen
- Coop Konsum, Tungelsta Allévägen 7 B
- Coop Konsum, Tyrestavägen 4 i Vendelsö
- Haninge kommunhus, Rudsjöterrassen 2
- Coop Forum Haninge, Nynäsvägen 21
- Din Mat Västerhaninge, Ringvägen 29
- ICA Nära Norbergs livs, Odinsvägen 22, Dalarö
- Coop Ribby, Åkervägen 2A
Huddinge
- Huddinge Servicecenter, Patron Pehers väg 6
- Coop Extra, Ågestavägen 1
- Hemköp, Forellvägen 14
- Hemköp, Kallkärrsvägen 66
- Tempo, Handlarn Orrvägen 2
- ICA Nära Stuvsta, Stationsvägen 38
- ICA Nära Trångsund, Trångsundstorget 15
- Willys, (Länna) Nyckelvägen 4
- ICA Supermarket Skogås, Skogåstorget 12
- ICA Maxi Flemingsberg, Ebba Bååts torg 40
- Huddinge Kommunhus entré, Kommunalvägen 28
- Ica Kvantum Kungens Kurva, Tangentvägen 4
Nynäshamn
- ICA Maxi, Telivägen 2
- ICA Supermarket, Ösmo Centrum
- Coop Konsum, Centralgatan 11
- Coop Konsum, Spångbro Sorunda
Salem
- Salems bibliotek, Säbyhallsvägen 30
- Coop Konsum, Dånviksvägen 6
Listan med butiker m.m. där du kan hämta matavfallspåsar utökas löpande, så återkom med jämna mellanrum så har vi kanske matavfallspåsar i en butik nära dig!
Det finns bara en storlek på matavfallskärlet och det är 140 liter.
Höjd: 106,5 cm
Bredd: 48 cm
Djup: 54,3 cm
Du som bor i flerbostadshus kan prata med din hyresvärd eller styrelse om att du vill sortera matavfall, ju fler som vill sortera matavfall i ditt hus desto större är chansen att ni kommer få göra det.
Där du känner att du har plats, bara du rullar fram det till vägen när det är dags för tömning.
Kärlet skall stå vid körbar väg för sopbilen max 1,5 meter från vägen med handtaget mot tomten senast klockan 06.00 hämtdagen. Det ska också vara 50 cm mellan ditt kärl för restavfall och matavfallskärlet.
Att sortera ut matavfallet är ett steg i ledet mot ett mer hållbart samhället, i genomsnitt slänger varje svensk minst 70 kg matavfall om året. Avfall som inte bara kan bli biogas utan även biogödsel. I Sverige är målet att samla in 35 % av matavfallet.
Du kan hämta matavfallspåsar på någon av våra åtta återvinningscentraler (ÅVC)
I de här butikerna kan du hämta matavfallspåsar
Botkyrka
- Coop Stormarknad, Bryggarvägen 9
- ICA Kvantum Tumba Centrum, Tumba Torg 7
- ICA Maxi, Kumla Gårdsväg 30
- ICA Nära Vårsta, Ringvägen 1
- ICA Supermarket Solbo, Björkvägen 2
- ICA Kvantum Tumba Centrum, Tumba Torg 7
- Tullinge medborgarkontor, Nyängsvägen 3
- Närbutiken i Tullinge, Flottiljvägen 85
Haninge
- ICA Maxi stormarknad, Österport 4
- LIDL Norrby, Torfastleden 1
- Hemköp Västerhaninge, Kyrkvägen 4
- ICA Supermarket Västerhaninge, Tungelstavägen 24
- Coop Konsum Västarhaninge, Centrumvägen
- Coop Konsum, Tungelsta Allévägen 7 B
- Coop Konsum, Tyrestavägen 4 i Vendelsö
- Haninge kommunhus, Rudsjöterrassen 2
- Coop Forum Haninge, Nynäsvägen 21
- Din Mat Västerhaninge, Ringvägen 29
- ICA Nära Norbergs livs, Odinsvägen 22, Dalarö
- Coop Ribby, Åkervägen 2A
Huddinge
- Huddinge Servicecenter, Patron Pehers väg 6
- Coop Extra, Ågestavägen 1
- Hemköp, Forellvägen 14
- Hemköp, Kallkärrsvägen 66
- Tempo, Handlarn Orrvägen 2
- ICA Nära Stuvsta, Stationsvägen 38
- ICA Nära Trångsund, Trångsundstorget 15
- Willys, (Länna) Nyckelvägen 4
- ICA Supermarket Skogås, Skogåstorget 12
- ICA Maxi Flemingsberg, Ebba Bååts torg 40
- Huddinge Kommunhus entré, Kommunalvägen 28
- Ica Kvantum Kungens Kurva, Tangentvägen 4
Nynäshamn
- ICA Maxi, Telivägen 2
- ICA Supermarket, Ösmo Centrum
- Coop Konsum, Centralgatan 11
- Coop Konsum, Spångbro Sorunda
Salem
- Salems bibliotek, Säbyhallsvägen 30
- Coop Konsum, Dånviksvägen 6
Listan med butiker m.m. där du kan hämta matavfallspåsar utökas löpande, så återkom med jämna mellanrum så har vi kanske matavfallspåsar i en butik nära dig!
Du som har Sorterahemma
Kläm fast en av dina matavfallspåsar i locket på ditt kärl innan din nästa tömning, så lämnar vi en ny uppsättning med påsar. Är de helt slut kan du enkelt skriva en lapp och klämma fast den!
Det här kan du lägga i matavfallspåsen
- Rester av kött, fisk, skaldjur
- Pasta, ris, potatis, nudlar m.m.
- Rester av bröd, äggskal
- Rester av grönsaker, frukt
- Teblad, tepåse, kaffesump, filter
- Hushållspapper, färgade- och ofärgade servetter
Du får inte lägga läkemedel, snus, cigarretter, tuggummi, tandpetare eller glasspinnar i påsen. Ej heller kol, aska osv. På varje matavfallspåse står vad som går och inte går att slänga som matavfall. Du kan även gå in på vår sorteringsguide för mer information.
Låt matavfallet rinna av i slasken innan du lägger det i papperspåsen, använd en slaskskrapa. Använd hållaren du får med kärlet, den är ventilerad och förebygger att påsen går sönder och sprider lukt.
Sorterahemma
Bild och sorteringsanvisning för Sorterahemma hittar du i denna PDF
Mått
Höjd: 1100 mm
Bredd: 750 mm
Djup: 950 mm
Volym: 370 liter
Du som väljer Sorterahemma får två kärl. Kärlen är uppdelade
i fyra fack vardera som är markerade med vad du lägger i
respektive fack. De stora facken rymmer 135 liter och de mindre
45 liter.
Låda för ljuskällor och småbatterier
Till kärlen ingår även en mindre låda för batterier, glöd- och lågenergilampor som du förvarar inomhus tills den är full. När lådan är full hakar du på den på det kärl som står på tur att tömmas.
Där du känner att du har plats, bara du rullar fram det till vägen när det är dags för tömning. Lättillgängligt vid tomtgränsen med de två stora hjulen mot gatan (så att kärlets lock öppnas in mot tomten) senast klockan 06.00 hämtdagen.
Ja, i en separat låda som du får och som hängs på något av kärlen inför tömning. Alla ljuskällor, oavsett teknik, kan nu läggas i samma låda, utan att kvaliteten på återvinningen försämras.
Kärlen töms med olika intervall, kärl 1 med matavfall och restavfall var fjortonde dag och kärl 2 en gång i månaden. På vår tjänst "När hämtar vi dina sopor" kan du se de fyra kommande hämtningarna.
Du får två kärl som är på 370 liter vardera. Varje kärl är indelad i fyra fack, två lite större och två mindre. De stora facken rymmer 135 liter och de mindre 45 liter.
Höjd 110 cm
Bredd 75 cm
Djup 95 cm
Pappersförpackningar, hårda och mjuka plastförpackningar, metallförpackningar, tidningar, färgat och ofärgat glas, småbatterier, lampor, matavfall och restavfall.
För att sortera ut dina förpackningar direkt vid tomtgränsen med abonnemanget Sorterahemma kostar det 2 595 kr per år (2021 års taxa).
För att sortera ut ditt matavfall kostar 2 095 kr (2021 års taxa).
Abonnemang osorterat är det dyraste alternativet av abonnemangen och kostar 2 991 kr per år för ett 140 eller 190 liters kärl (2021 års taxa).
Vi hämtar ditt restavfall och matavfall i en så kallad tvåfacksbil, den är uppdelad i två fack; ett för matavfallet och ett för dina vanliga sopor.
Sorterahemmabilen har fyra fack som gör att avfallet inte blandas.
Matavfallet tas emot av vår förbehandlingsanläggning som maler ner det och blandar det med vatten, en så kallad slurry. Slurryn kan sedan rötas till biogas som är ett helt förnyelsebart drivmedel som inte tillför atmosfären någon ny koldioxid. Restmassan efter rötningen är biogödsel som är ett miljövänligt gödsel som jorbruket kan använda.
Försluter du varje matavfallspåse ordentligt och ser till att det inte hamnar matavfall på marken finns ingen risk för råttor.
I dagsläget erbjuder vi enbart utsortering av matavfall i papperspåsar. Majsstärkelsepåsar innehåller fortfarande plast och det förorenar den biogödsel som är restprodukten vid biogasframställning. Om gödslet innehåller plastrester får det inte användas inom jordbruk.
Nej, papperspåsen som du får gratis är speciellt framtagen att lösas upp vid förbehandlingen av matavfallet. Använder du en annan påse får hela lasset med matavfall förbrännas som restavfall.
Går kärlet sönder, eller försvinner kontaktar du kundservice så får du ett nytt utan kostnad. Rengöring av kärlet kan du antingen göra själv när du vill eller beställa kärltvätt.
När det råder minusgrader rekommenderar vi att ställa matavfallspåsen på hyllan som är monterad i kärlet, då fryser påsen i sig och riskerar då inte att frysa fast i själva kärlet. Du puttar bara ner påsen när du går ut med nästa.
OBS! Det är fastighetsägarens ansvar att ta loss ev fastfrusna påsar i kärlet.
Våra chaufförer har ingen möjlighet/ansvar att gå ut och spetta loss fastfruset avfall ur kärlet.
Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering.
I ett startkit som kommer tillsammans med det separata kärlet får du en hållare i plast som du enkelt fäster upp under diskbänken, den ventilerar påsen och förebygger lukt och att påsen går sönder.
I den nya taxan premieras matavfallssortering, det ska löna sig att vara miljövän.
SRV och våra ägarkommuner arbetar för att minska matsvinnet samt för att öka återvinningen av matrester. Matresterna används till produktion av biogas och biogödsel. Ett annat sätt att återvinna matresterna är i en godkänd kompost. Det är din hemkommun som ger tillstånd till kompostering. Information om kompostering hittar du på din kommuns hemsida.
Vi erbjuder ett antal möjligheter för hushåll i enbostadshus att källsortera matavfallet. Sorteringen kan ske genom att du:
- kompletterar ditt gröna osorterade kärl med ett brunt kärl för matavfall. Abonnemanget heter "källsortering av Matavfall",
- abonnerar på vår tjänst "Sorterahemma",
- eller att du använder en, av kommunen, godkänd kompost.
Om ditt hushåll väljer något av dessa alternativ får ni en lägre avfallstaxa. Det beror på att SRV har en miljöstyrande avfallstaxa.
Om ditt hushåll har en avfallskvarn ger det inte en lägre taxa eftersom ambitionen är att matavfallet ska återvinnas.
Felsorteringsavgiften faktureras separat, den kommer alltså inte på din kvartalsfaktura.
Om vi inte ser en bättring efter att vi meddelat dig som kund att vi ser brister i din sortering så får du en felsorteringsavgift varje gång det är felsorterat eller som kärlet inte är framställt.
Jag har glömt dra fram kärlen inför tömning
Om du vid enstaka tillfällen glömmer att dra fram båda kärlen kan du beställa en extra tömning på vår hemsida. Skulle det dock vara så att enbart det bruna kärlet saknas vid återkommande tillfällen meddelar vi dig som kund att om vi inte ser en bättring så kommer det leda till du blir tvungen att betala felsorteringsavgift.
Bortrest
Om kärlen inte står framrullade vid enstaka tillfällen vid varje tömning utfärdar vi ingen felsorteringsavgift. Vi utgår då ifrån att du antingen glömt att dra fram kärlen inför tömningstillfället eller att du är bortrest. Står dina kärl permanent vid farbar väg kan vi notera om det ligger restavfall i det gröna kärlet men inte något matavfall i det bruna.
De som återkommande har felsorterat matavfall samt de som inte använder sitt matavfallskärl överhuvudtaget.
När annat än matavfall ligger i det bruna kärlet eller facket för matavfall samt när matavfallskärl inte används alls. Andra påsar än den bruna papperspåsen får ej heller användas.
Det händer att man glömmer dra fram kärl eller kanske lägger en felaktig påse i sitt kärl och alla kan göra misstag ibland. Vi vill först och främst se en bättring hos de kunder där vi upplever att det är återkommande problem. Innan du får en felsorteringsavgift får du hem ett brev om att vi önskar se en förbättring. Anser vi att det efter en tid inte skett en förändring så blir det först då aktuellt med en felsorteringsavgift.
Matavfallssortering i brunt kärl
Vi har en kamera vid tippfickan där det sorterade avfallet trillar ner i respektive fack i bilen. Det ger chauffören möjlighet att se om det är annat än matavfall i det bruna kärlet.
Sorterahemma
Sophämtningen sker manuellt så chauffören ser om avfallet är korrekt sorterad eller ej.
Felsorteringsavgiften ligger på 500 kr per tillfälle och kärl.
Genom att välja matavfallssortering ingår du en överenskommelse med SRV återvinning och din kommun om att sortera ut matavfall. Det betyder att du som kund åtar dig visst ansvar att faktiskt använda det bruna kärlet och sortera matavfall då din miljöinsats ger dig en lägre taxa.
När annat än matavfall hamnar i det bruna kärlet riskerar det förstöra ett helt lass med korrekt sorterat matavfall. Detta drabbar dig som sköter din matavfallssortering då det kan tillintetgöra miljöinsatsen samt tvinga oss till en större höjning av taxan. Därför har vi tillsammans med din kommun beslutat att införa en felsorteringsavgift för att säkra kvalitén på matavfallet.
Kärl 1 som bland annat innehåller mat- och restavfall töms varannan vecka.
Kärl 2 som endast innehåller förpackningar töms var 4:e vecka.
De två kärlen töms av två olika sopbilar. Se just ditt tömningsschema på sidan "När hämtas mina sopor?".
Låt matavfallet rinna av i slasken innan du lägger det i papperspåsen, använd en slaskskrapa. Använd hållaren du får med kärlet, den är ventilerad och förebygger att påsen går sönder och sprider lukt.
Fakturafrågor
Ja, SRV använder HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) på hemsidan vilket är ett kommunikationsprotokoll för internet som skyddar data från manipulation och avlyssning mellan användarens dator och webbplatsen. Detta illustreras med ett lås i adressfältet före srvatervinning.se. Med HTTPS skyddas dina uppgifter på tre nivåer: kryptering, datasekretess och autentisering. Läs mer om säkerheten på hemsidan.
Kontakta kundservice så tar vi reda på vad som kan ha blivit fel.
Kontakta vår kundservice. Det gäller både e-faktura och pappersfaktura.
Då skickar vi en påminnelse via posten.
Ja, vill du inte längre ha e-fakturor kan du avsluta tjänsten genom att avanmäla dig på din internet-bank. Då får du pappersfakturor igen.
Via din internet-bank. Tillvägagångssättet varierar mellan olika banker. Gå in på e-faktura på internet-banken så hittar du förmodligen instruktioner där. Ofta ligger företagen som erbjuder e-faktura listade. Du väljer vilket företag du vill ha e-fakturor från och fyller i anmälan. När du anmäler dig till SRV återvinning måste du ha ditt kundnummer tillgängligt.
Endast företag kan få faktura som PDF på mejl.
Från och med 1 januari 2020 kan du välja att betala via autogiro. Detta anmäler du via din internetbank och du behöver ditt SRV-kundnummer som du hittar på din senaste faktura.
Med anledning av coronaviruset
För att säkerställa servicen till dig som kund under rådande Corona-tider ändras våra öppettider från och med måndag 6 april och tillsvidare:
Öppettiderna gäller Gladö återvinningsanläggning och Farligt avfall
Måndag – Fredag
06.30 – 15.30
Tack för visad förståelse
Vår ambition är att slamhämtningen ska fungera som vanligt. Vi har vidtagit åtgärder så att vi ska kunna utföra vårt uppdrag med minimala störningar även om situationen skulle pågå en längre period. Vi ber om överseende om det skulle bli förseningar.
Vi har vidtagit åtgärder så att vi ska kunna utföra vårt uppdrag, men även vi skulle ju kunna drabbas av effekter av Corona-viruset som omöjliggör att kunna hålla hämtningsschemat. Vi hämtar dock så fort vi kan. Om behovet uppstår kommer vi att komplettera med extra lämningsställen (container).
Vår ambition är att sophämtningen ska fungera som vanligt. Vi har vidtagit åtgärder så att vi ska kunna utföra vårt uppdrag med minimala störningar även om situationen skulle pågå en längre period. Vi ber om överseende om det skulle bli förseningar.
Om vi skulle bli nödgade att prioritera så är matavfall prioriterat högre än ”vanliga” hushållssopor eftersom matavfall snabbare blir en sanitär olägenhet.
Det är allas ansvar att undvika onödiga kontakter för att minimera risken för smittspridning. SRV har därför beslutat att hålla huvudkontoret stängt för besökare tills vidare. Kunder hänvisas till e-post eller telefon.
E-post: kundservice@srvatervinning.se
Telefon: 0200-26 46 00
Kundservice gällande öppettider tillsvidare:
Måndag-fredag: 09:00-14:00
Kundservice via e-post har öppet som vanligt 08:00-17:00.
Telefon: 0200-26 46 00
E-post: kundservice@srvatervinning.se
- Har du symptom som hosta, andningssvårigheter eller feber ska du stanna hemma. Vi värnar din, andra besökare och vår personals hälsa och därför ber vi dig stanna hemma vid minsta misstanke om sjukdom.
- För att kunna garantera en smidigt, effektiv avfallshantering för dig samtidigt som vi undviker att sprida smitta kan du packa bilen smart. Vi har kartor över varje ÅVC där du ser hur containrarna är placerade och kan på så sätt packa bilen för så snabb sortering som möjligt på plats.
- Avvakta om det är mycket folk vid just den containern du ska till. Vi vill hålla nere antalet besökare som vistas vid respektive containeryta och ber dig lyssna på personalen om de ber dig invänta din tur.
- De ökade försiktighetsåtgärderna kan resultera i köer vid containerytorna såväl som in till ÅVC, vi ber er ha överseende med det.
- Respektera anvisningar från vår personal.
- Använd gärna handskar när du hanterar ditt avfall. Sprita händerna hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Vi kan inte svara på detta idag. Det beror bland annat på hur Covid-19 pandemin utvecklas. Vi håller vår hemsida uppdaterad med aktuell information om öppettider.
Vi stänger våra ÅVC:er på måndagar för att vi ska kunna möta efterfrågan med vår befintliga bemanning och samtidigt säkerställa att vi även fortsättningsvis följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer (max antal besökare på 50 personer och säkerhetsavstånd om 2 meter mellan individer). Vi gör det även för att kunna stärka och säkerställa bemanningen under helgerna.
Vi har sett att andelen ärenden som kommer in via e-post är större än andelen som ringer in. För att garantera en god service vid eventuell sjukfrånvaro behöver vi avsätta tid för mejlsvar och administrativt arbete.
Kundservice är tillgänglig via e-post som vanligt 8-17 helgfria vardagar och 8-15 fredagar, eller dag före röd dag.
Vi behöver justera telefonöppettiderna för att vara säkra levereransen av god service om vi skulle drabbas av sjukfrånvaro. Kundservice svarar på e-post som vanligt mellan 8 och 17. kundservice@srvatervinning.se
Behöver du fortfarande hjälp?
Kontakta kundservice
E-post: kundservice@srvatervinning.se
Telefon: 0200-26 46 00
Öppettider telefon
Måndag-fredag: 09:00-14:00
Kundservice via e-post har öppet som vanligt 08:00-17:00.