Idag konsumerar en svensk i genomsnitt 13,5 kg textilier per år varav ca 7,5 kg hamnar i hushållssoporna och endast 3 kg lämnas in till textilåteranvändning eller återvinning.

På våra återvinningscentraler samarbetar vi med Human Bridge Länk till annan webbplats.. som har insamlingscontainrar. Här går det bra att lämna kläder, tyger och accessoarer. Human bridge tar emot alla textilier - helt, slitet och trasigt. Textilierna sorteras och går antingen till återanvändning och i vissa fall till materialåtervinning.

Bra att tänka på när du lämnar till textilinsamling

  • Tvätta det som går att tvätta
  • Knyt ihop påsen som du lämnar i
  • Textilierna ska vara torra när de lämnas in
  • Lägg plagg som hör ihop (till exempel en kostym) i samma påse.

Varför ska textilierna helst vara rena?

Textil kräver en försortering som utförs av en människa. En maskin kan inte urskilja om produkten är något som kan återanvändas eller återvinnas. Därför är det trevligare för den som gör försorteringen och öppnar påsen att innehållet är rent. Personerna som försorterar har stor kunskap om design, kvalitet och material. Den som lämnar in textilierna behöver därför inte avgöra om produkten är hel nog eller om den går att använda igen. Det görs i försroteringen.

Textilier där materialet inte går att använda på grund av att de är extremt smutsiga ska slängas i grovsopor eller om de är täckta av oljefläckar eller annat farligt avfall ska det lämnas in som farligt avfall. Fråga personalen på återvinningscentralen om du är osäker.

Minska textilt avfall

Det bästa du kan göra för att minska ditt textila avfall är att se till att det som finns i garderoben eller det som köps faktiskt används. Den största miljöpåverkan av textilier finns i produktionen och forskningen visar att miljöpåverkan hade minskat med hela 65 procent om plaggen hade använts 50 procent mer.

Här finns tips på vidare läsning om hur du kan göra din konsumtion av textil mer hållbar.

Hallå konusment! Länk till annan webbplats.

F/ACT Movement Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-06-05 Uppdaterad: 2023-09-20